Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Egyre drágábbak a pesti lakások

2014.12.30. 13:44
Nagy a pezsgés a fővárosi ingatlanpiacon, a töretlenül népszerű másfél-kétszobás, 40-70 négyzetméteres lakások mellett a nagyobb alapterületű, magasabb árkategóriájú, prémium lakásokra és házakra is egyre nő a kereslet - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat piaci körképéből, amelyet a budapesti irodáinak értékesítési adatai alapján állított össze. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően az átlagárak is elindultak felfelé a legfrekventáltabb környékeken. A befektetési célú vásárlók aránya hónapok óta magas, 25-30 százalék körüli.

Budán és Pesten is egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű, prémium lakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméter közötti, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat budapesti körképéből, amelyet a budapesti irodái értékesítési adatai alapján állított össze. A Portfolio cikke szerint a pesti oldalon a belvárosi kerületekben tapasztalható a legnagyobb pezsgés, a körúton belül szinte minden ingatlan gyorsan gazdára lel.

Kiemelkedően nagy az érdeklődés a V. és a VI. kerület iránt. Nagyon sokan vennének például kisebb, új építésű vagy felújított belvárosi lakást, ezeket az igényeket a megfelelő kínálat szűkülése miatt egyre nehezebb kiszolgálni

- számol be tapasztalataikról Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont pesti régióvezetője. Mint mondja: jelentősen nőtt a megkeresések száma a IV. és a X. kerületben is, miközben a XIII. és XIV. kerületekben sem csökkent a vásárlási kedv. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró közlekedési csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. A növekvő kereslet már az árakban is érezteti a hatását, az OTP Ingatlanpont által Pesten eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt az idei második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Budán a II. és XI. kerület megy nagyon

"Budán a legnagyobb kereslet továbbra is a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra van, de jelentős növekedés tapasztalható mind a nagyobb alapterületű - 100-150 négyzetméteres -, mind a magasabb árkategóriájú prémium lakások és házak iránt" - mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont budai régióvezetője.

Elmondása szerint a budai kerületek közül továbbra is a II. és a XI. a legkedveltebb, Újbuda népszerűségének az idén átadott négyes metró is különösen jót tett. Valamivel csekélyebb, de még mindig jelentős a forgalom a III. és a XII. kerületben. Az utóbbi hónapokban a téglalakások esetében 20 millió forint körül volt az általuk értékesített lakások átlagára Budán, míg a főként a III. kerületre jellemző panelek esetében 10-11 millió forint környékén.

Egyre mélyebben a zsebükbe nyúlnak a budapesti lakásvásárlók

A belvárost felvásárolják a befektetők

A Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma. "A hasonló megfontolásból vásárlók aránya jelenleg eléri a 25-30 százalékot a forgalmunkon belül. Ez az emelkedés az öngondoskodási hajlam erősödésének is köszönhető, valamint legfőképpen annak, hogy az ingatlankiadással a jelenlegi kamatszintnél jóval magasabb hozamot lehet elérni" - emeli ki Szabó Márta. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A fővárosban a befektetési célú vásárlók szempontjából örök slágernek számít a belváros, valamint a különböző egyetemek környéke, de nagyon népszerű a tavasszal átadott négyes metró vonala is, a külső állomások közelében, ahol jelenleg még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével érezhetően nőhet a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is. 

Különösen kedveltek a panelek is, hiszen az egyedi mérős, felújított lakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, elmondható, hogy a panelek kiadásával gyakran magasabb hozamot lehet elérni.