Szilvia
5 °C
16 °C

Egyre drágábbak a pesti lakások

2014.12.30. 13:44
Nagy a pezsgés a fővárosi ingatlanpiacon, a töretlenül népszerű másfél-kétszobás, 40-70 négyzetméteres lakások mellett a nagyobb alapterületű, magasabb árkategóriájú, prémium lakásokra és házakra is egyre nő a kereslet - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat piaci körképéből, amelyet a budapesti irodáinak értékesítési adatai alapján állított össze. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően az átlagárak is elindultak felfelé a legfrekventáltabb környékeken. A befektetési célú vásárlók aránya hónapok óta magas, 25-30 százalék körüli.

Budán és Pesten is egyre nő a kereslet a magasabb árfekvésű, nagyobb alapterületű, prémium lakások iránt, miközben továbbra is a 40-70 négyzetméter közötti, 20 millió forint alatti ingatlanok forognak a legjobban a fővárosban - derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat budapesti körképéből, amelyet a budapesti irodái értékesítési adatai alapján állított össze. A Portfolio cikke szerint a pesti oldalon a belvárosi kerületekben tapasztalható a legnagyobb pezsgés, a körúton belül szinte minden ingatlan gyorsan gazdára lel.

Kiemelkedően nagy az érdeklődés a V. és a VI. kerület iránt. Nagyon sokan vennének például kisebb, új építésű vagy felújított belvárosi lakást, ezeket az igényeket a megfelelő kínálat szűkülése miatt egyre nehezebb kiszolgálni

- számol be tapasztalataikról Szlovák Ibolya, az OTP Ingatlanpont pesti régióvezetője. Mint mondja: jelentősen nőtt a megkeresések száma a IV. és a X. kerületben is, miközben a XIII. és XIV. kerületekben sem csökkent a vásárlási kedv. A körúton kívül különösen a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró közlekedési csomópontok közelében tapasztalnak jelentős érdeklődést. A növekvő kereslet már az árakban is érezteti a hatását, az OTP Ingatlanpont által Pesten eladott lakások átlagos négyzetméterára jelentősen nőtt az idei második félévben az első hat hónap adataihoz képest.

Budán a II. és XI. kerület megy nagyon

"Budán a legnagyobb kereslet továbbra is a 2-3 szobás, 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra van, de jelentős növekedés tapasztalható mind a nagyobb alapterületű - 100-150 négyzetméteres -, mind a magasabb árkategóriájú prémium lakások és házak iránt" - mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont budai régióvezetője.

Elmondása szerint a budai kerületek közül továbbra is a II. és a XI. a legkedveltebb, Újbuda népszerűségének az idén átadott négyes metró is különösen jót tett. Valamivel csekélyebb, de még mindig jelentős a forgalom a III. és a XII. kerületben. Az utóbbi hónapokban a téglalakások esetében 20 millió forint körül volt az általuk értékesített lakások átlagára Budán, míg a főként a III. kerületre jellemző panelek esetében 10-11 millió forint környékén.

Egyre mélyebben a zsebükbe nyúlnak a budapesti lakásvásárlók

A belvárost felvásárolják a befektetők

A Duna mindkét oldalán jelentősen nőtt a befektetési célú vásárlók száma. "A hasonló megfontolásból vásárlók aránya jelenleg eléri a 25-30 százalékot a forgalmunkon belül. Ez az emelkedés az öngondoskodási hajlam erősödésének is köszönhető, valamint legfőképpen annak, hogy az ingatlankiadással a jelenlegi kamatszintnél jóval magasabb hozamot lehet elérni" - emeli ki Szabó Márta. Az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont korábbi számításai szerint lakásvásárlással és kiadással az amortizáció levonása után is évi 4-6 százalékos adózott hozam is elérhető, nem számolva az ingatlan elkövetkező években valószínűsíthető értéknövekedésével.

A fővárosban a befektetési célú vásárlók szempontjából örök slágernek számít a belváros, valamint a különböző egyetemek környéke, de nagyon népszerű a tavasszal átadott négyes metró vonala is, a külső állomások közelében, ahol jelenleg még alacsonyabbak az árak, viszont a közvetlen belvárosi kapcsolat létrejöttével érezhetően nőhet a környéken lévő lakások kiadhatósága, illetve értéke is. 

Különösen kedveltek a panelek is, hiszen az egyedi mérős, felújított lakásokat könnyű kiadni, viszont az áruk 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet a hasonló adottságú, de hagyományos, tégla építésű lakásokénál. Mivel ez a bérleti díjban nem, vagy csak minimálisan jelenik meg, elmondható, hogy a panelek kiadásával gyakran magasabb hozamot lehet elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?