Pörög az építőipar, de korai lenne örülni

2015.03.16. 12:18 Módosítva: 2015.03.16. 12:22

A KSH adatai alapján nyolc százalékkal nőtt januárban az építőipari termelés az egy évvel korábbi szinthez képest, ami a Portfolio szerint bár jó hír, ugyanakkor a cégekhez kevés rendelés érkezett be, ami azt jelenti, hogy a választási évre alaposan feldoppingolt építőiparra jelentős lassulás vár. 

Az év első hónapjában mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 6,7, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal nőtt. Januárban tehát főleg azért ugrott meg az építőipar teljesítménye, mert az országban felpörögtek az uniós forrásból fedezett állami fejlesztések, mint például az útépítések, a vasút-felújítási munkák, vagy a a közműfejlesztések. Ugyanakkor az épületek építése is bővülést mutatott éves alapon, így a két főcsoport egyaránt hozzájárult az év eleji élénküléshez. Ennek azért nem érdemes nagy jelentőset tulajdonítani, mert a téli hónapok súlya igen alacsony az éves termelésben, illetve ezzel együtt sem tört meg a csökkenő trend az ágazatban.

A jövőt illetően a rendelési mutatók adhatnak eligazítást, amelyek alátámasztják, hogy a választási évre alaposan felpörgetett iparág lassulni fog. A januárban megkötött új szerződések volumene 28,7 százalékkal kisebb volt, mint egy éve. Az utóbbi kilenc hónapban – vagyis az áprilisi választásokat követően – rendre negatív számot közölt a KSH. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 3,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 42,1 százalékkal maradt el a 2014. januáritól, utóbbiban az állami rendelések elapadása játssza a főszerepet.

A Portfolio cikke szerint így a számok fényében

nehezen képzelhető el, hogy érdemi növekedés legyen az építőiparban 2015-ben.

Akár az is előfordulhat, hogy éves átlagban csökkenés következik be, ami azt jelentené, hogy két erős év után az ipar újra a 2006-12 közötti időszakra jellemző zsugorodás útjára lép.