Philadelphia legalizálta az Airbnb-t

2015.07.09. 21:27

Mi az az airbnb?

Szállásközvetítő közösségi hálózat. Három 24 éves fiatal – Brian Chesky, Joe Gebbia és Nathan Blecharczyk  alapította 2008-ban San Franciscóban. Az airbnb piacán külföldi szálláskeresők és szabad szobával rendelkező helyiek találkoznak. Az ötletet az alapítók saját életükből merítették: a lakásukban egy matracot „adtak bérbe” turistáknak, hogy fizetni tudják a lakbért. Jelenleg 192 ország 26 ezer városának szálláslehetőségeit ajánlja az oldal. 2008-as indulása óta több mint  négymillióan foglaltak szállást, csak a tavalyi évben 3 millióan. Magyarországon majdnem kétezer ingatlant hirdetnek az oldalon, ezek többsége Budapesten van. Bővebbenitt írtunk róla.

Philadelphia legalizálta az Airbnb-t, és ezzel a legnagyobb amerikai város lett, ahol a lakásmegosztó alkalmazás jogszerűen működhet - írja a Fortune.

A város közgyűlése ellenszavazat nélkül fogadta el a rövid távú lakásbérlést engedélyező rendeletet, ami ugyanakkor adókötelessé is teszi az alkalmazáson keresztül leszervezett szállásmegosztást. A rendelet zónákat is kijelöl, így a lakóövezetek többségében nem is válik legálissá az Airbnb, ráadásul a lakástulajoknak nyolc százalékos idegenforgalmi adót is kell majd fizetnie. Azoknak, akik 30 napnál hosszabb ideig akarják kiadni a lakásukat, hatósági engedélyt is kell kérniük.

Philadelphiának valószínűleg elég jól jön most az Airbnb legalizációja, hiszen jövőre itt rendezik meg a demokraták az jelöltválasztó gyűlésüket, szeptemberben pedig Ferenc pápa látogat majd ide.

Más városokban még mindig nem egyértelmű az Airbnb helyzete: San Franciscóban például - ahol a céget alapították - februárban részben legalizálták az alkalmazást, múlt héten viszont a polgármester bejelentette, hogy a polgármesteri hivatalban külön iroda fog az airbnb-s lakások regisztrációjával foglalkozni, és keményen megbüntetik majd azokat, akik nem tartják be az érvényes szabályokat. Arra is van esély, hogy tovább szigorítják az Airbnb-re vonatkozó szabályokat.