Gyatra októbere volt az építőiparnak

2015.12.16. 10:10

Októberben az építőipar teljesítménye 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, derült ki a KSH friss adataiból.

Az építőipari teljesítménty a statisztika két részre bontja:

  • épületekre (házak, lakások)
  • és építményekre (nagyobb épületek, pl. bevásárlóközpontok, kórházak, de a hidak vagy az autópályák is idetartoznak).

A házak és lakások szintjén jól pörgött az építőipar októberben: 18,4 százalékkal nőtt a teljesítmény ezen a területen. Az építmények szintjén viszont 23,5 százalékkal csökkent a teljesítmény.

Összességében az év első tíz hónapjában az iparág teljesítménye 3,1 százalékkal nőtt, ami elég gyenge teljesítményt jelent. Ezen jövőre valószínűleg segíteni fog az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés, amit tegnap fogadott el a parlament.

Az MTI-nek nyilatkozó szakemberek nem sok jóra számítanak:

  • Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a rendelésállomány drasztikus csökkenése előrevetítette az építőipar teljesítményének visszaesését. A szakember úgy fogalmazott: örülnének, ha az ágazat a tavalyi teljesítményét meg tudná ismételni ebben az évben.
  • Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője pedig úgy látja, az egyéb építmények - döntően az uniós forrásokból finanszírozott nagy infrastrukturális beruházások - építésének csökkenése miatt a következő háromnegyed évben jelentős visszaesés vár az ágazata. Szerinte a lakáspiacot élénkítő kormányzati intézkedések hatása legkorábban a jövő év második felében jelenhet meg.