Kijöttek a húszmilliós szuperprogram részletei

2015.12.29. 15:23 Módosítva: 2015.12.29. 17:27
Használt lakás és 1-2 gyerek után is jár majd a támogatás, a háromgyerekes új lakásba költözők viszont nagyon jól járnak. Már januártól él az új, ingatlanpiacot is felpörgető szocpol, arról viszont fogalma sincs senkinek, mennyibe kerül majd mindez az adófizetőknek.

Kijött a kormány új nagy tervének a részletes szabályozása, ami szerint a háromgyerekesek tízmilliót csak úgy, tízmilliót pedig olcsó hitelként kaphatnak, ha nagy lakást vesznek. Az új szabályok jelentős része már 2016 január 1-től életbe is lép.

A Közlönyben lévő leírás szerint úgy alakítják át a csokot, hogy:

 • a háromgyerekesek tízmilliót kapnak, a kétgyerekesek viszont már csak 2,6 milliót. 
 • A maximális tízmillió mellé maximum 10 milliós kedvezményes hitel is jár, ha kéri a házaspár.
 • Akinek még egy gyereke sincs, az 10 évre előre vállalhatja, hogy majd lesz, de csak akkor, ha az igénylés időpontjában házas.
 • Aki viszont nem házas, csak akkor igényelheti a gigatámogatást, ha már legalább egy gyereke van.
 • Az egy gyerekeseknek 8 év, két gyerek esetén pedig már csak 4 év van a nagycsaládos állapot elérésére. 
 • Akinek mégsem jön össze annyi gyerek, mint amennyit ígért, a határidő lejárta után 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást.
 • Azok vehetik igénybe, ahol a házastárs legalább egyik tagja fiatalabb, mint 40 éves. (Ahol már megvan a gyerek, ott nincs ilyen megkötés.)
 • Örökbe fogadni is lehet, és ha közben meghalnak a gyerekek (24. terhességi hét után) az is ér. Ha elválnak a szülők, az viszont már bonyodalmakat szül.
 • A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.
 • Új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtérbeépítés is.
 • A támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

A három gyereket vállalva a megvett új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie. Új egylakásos háznál legalább 90 négyzetméter hasznos alapterület kell.

Mivel a kétszer tízmilliós támogatás új építésű összkomfortos lakásra vagy házra vonatkozik, Budapesten jelentős önrészre is szükség lesz, 30-40 millió alatt nem nagyon árulnak megfelelő méretű ingatlant. Vidékieknek, kisvárosiaknak viszont hatalmas pénz lehet így. Ha valakinek már van három gyereke és lakása, az úgy kaphatja meg az ingyen tízmilliót, ha nagyobb, új építésű lakásba vagy házba költözik.

Gyereknek az számít:

 • aki az ember vér szerinti gyereke,
 • vagy eltartottja, és 20 évnél fiatalabb 
 • vagy 25 évnél fiatalabb, de felsőoktatásban tanul 
 • vagy 20 évnél idősebb és megváltozott munkaképességű, és ez az állapot még legalább egy évig így is marad

Ez enyhébb mint a korábbi, 2011-es lakástámogatási rendelet, mert ott még 16 évig volt csak valaki az ember támogatásra váltható gyereke. Ha a szülők elválnak vagy nem mutatják be a gyerekeket igazoló papírokat a bankjuknak 10 év után, akkor 60 napon belül vissza kell fizetniük a támogatásokat.

A meg nem született gyermekszámra eső támogatási összeget a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten, a 10 milliós támogatás esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat 5-szörösével növelten.

A gyermekvállalást teljesítettnek tekintik:

 • ha a házastársak egyike meghalt
 • a gyermek születését megváltozott munkaképességű személlyé válás hiúsítja meg
 • a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik
 • meghatározott fogyatékossággal, betegséggel születik

Új építésűnek a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

Az összkomfortos lakás itt azt jelenti, hogy nem lehetnek kizárólag kisméretű szobák, azaz legalább egy 12 négyzetméternél nagyobb szoba kell. Emellett közművesített és központi fűtéssel bíró lakásról beszélünk, ami pl. a külön-külön szabályozható elektromos fűtőtestek beépítését kizárja.

Adóvisszatérítés is lesz, ha nem cég építi a házunkat, akkor 5 millió forintig vissza lehet kérni az építkezési költségekből az áfát. A kedvezményes hitelt reklámozó bankoknak pedig kell írni minden reklámjukban és hirdetésükben, hogy kormány nyújtja mindezt.

Ezt kapja, aki használt lakást választ 

A jövő évtől a használt lakásokra továbbra is jár a támogatás, itt viszont élnek majd a régi négyzetméter és árkorlátozások. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint lesz.

Képernyőfotó 2015-12-29 - 19.03.12.png

A külföldi munkaviszonyt is elfogadják 

A visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban - legfeljebb 15 nap megszakítással - rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal.

Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja, de a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet szintén akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

A támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt. 

Öt évre rögzítik a kamatperiódust

A 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető még 10 millió forint kedvező kamatozással, a korábbi otthonteremtési kamattámogatásnál 3 százalékponttal kedvezőbb lesz.

(A korábbi az államkötvények hozamához van igazítva, a szabály szerint a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott ötéves államkötvény-aukcióin kialakult átlaghozamoknak az aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagának 130 százaléka, plusz 3 százalékpont.)

Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt 25 évre felvevőknek öt évre rögzítik a kamatperiódusát, majd az állam ezt követően is garantálja a kínált 3 százalékpontos kamatelőnyt. 

Ez rengeteg pénz

A programról még nem tudja a kormány, hogy mennyibe fog kerülni, ahogy azt sem, hogy mennyi hasznot hozhat, csak bemondták, árulta el tegnap az NGM. Mindenesetre például 5000 új lakás építése nagyjából 100-120 milliárd forint beruházást jelentene, amely a GDP-ben megjelenítve 0,2 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhetne, valamint 5-7 ezer munkahelyet generálna a tárca számításai szerint.

A program végrehajtásához jó sok pénzre szükség lesz, a kormány számításai szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él.

Ha mindenki egyszerre igénybe venné a támogatást, az 4000 milliárd forintnyi összeget jelentene, ami a GDP több mint 10 százalékát jelenti. Ettől persze nem kell félni, hiszen egyelőre elég alkalmas lakás sincs a piacon. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy az eddiginél lényegesen nagyobb lesz az érdeklődés, az eddig futó feltételek mellett a kormány pedig éves szinten így is 9,5 milliárdos támogatási igénnyel számolt. • Csok