Egy trükkel 40 milliót spórolhat a csokon

2016.01.11. 15:39

Ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt az új, 10+10 milliós csoknál, akkor vissza kell fizetni a kapott támogatást. Az viszont, hogy mennyivel tartozunk ilyenkor az államnak már csak egy orvosi igazoláson múlik. Ezzel a dokumentummal ugyanis akár 40 milliót is spórolhatunk magunknak, természetesen teljesen illegálisan - írja a Pénzcentrum.

A lényeg, hogy ha valaki felveszi az összesen 10 milliós támogatást és a hozzá tartozó 10 milliós hitelt, de nem jön össze a három gyerek, akkor összesen 50 milliót kell visszafizetni. Ha viszont az igénylő bemutat egy meddőségi igazolást, akkor csak a felvett tőkét, tehát 10 millió forintot kell visszafizetni, ráadásul a ténylegesen megszületett gyerekek után járó összegeket le lehet vonni a visszatérítendő pénzből:

  • ha egy gyerekünk van a tíz év végén, akkor 9,4 milliót,
  • Ha két gyerekünk van, akkor 7,4 milliót kell visszafizetnünk.

Ha valaki nem teljesíti a feltételeket, akkor két meglévő gyerek mellett a büntetőkamat miatt a mostani, 1,35 százalékos alapkamattal számolva több mint 14 millió forintot fizethetünk vissza. Ha viszont orvosi igazolásunk van a terméketlenségről, akkor csupán a felvett támogatást kell visszafizetni, ami 7,4 millió forint. A kettő különbözete 6,82 millió forint.

Már a jelenlegi kamatok mellett is jelentős összeg spórolható meg az orvosi papírok hamisításával. Ezért még a büntetőjogi felelősség ellenére is lehet, hogy sokan inkább ezt választják az egyébként valószínűsíthető, örök életre eladósodás helyett - tekint a jövőbe a lap.