Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Drágább az albérlet az egyetemi városokban

2016.07.25. 13:44

Az Ingatlan.com hétfőn az MTI-nek eljuttatott elemzése szerint Budapest után a nagyobb, egyetemmel rendelkező városokat (Debrecent, Szegedet, Győrt, Miskolcot és Pécset) is elérte a bérleti díjak drágulása.

A fővárosban – a 40 négyzetméteresnél kisebb – garzonlakások havi bérleti díja, 12 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt, a 40-80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj 8 százalékkal 140 ezer forintra, a 80-120 négyzetméteres lakások havi bérleti díja pedig 7 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett július közepén az előző évhez képest.

Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja 63 százalékkal átlagosan 65 ezer forintra emelkedett. Szegeden a garzonlakások havi bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra nőtt. A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra drágult.

Az egyetlen város, ahol nem drágultak durván az albérletek, Győr, ahol a 40-80 négyzetméteres lakások bérleti díja minimális mértékben csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra, míg a 80-120 négyzetméteres lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Az elemzés szerint a győri kiadó lakások esetében a kisebb áremelkedést az erős bázishatás okozta.

"A bérlakások népszerűsége a nagyvárosainkban töretlen, köszönhetően a hosszú ideje tartó és folyamatos belső migrációnak, ami a kisebb települések felől az oktatással, kultúrával, és első sorban a megfelelő jövedelmet biztosító munkahelyekkel rendelkező városaink felé terelik a fiatalokat, pályakezdőket. Ezek a fiatalok aztán többségében vagy helyben maradnak, esetleg vagy ideiglenesen vagy végleg, külföldre költöznek. Az érkezők nyilván pörgetik a helyi lakáspiacokat is, akár a kiadó, akár az eladó ingatlanokról is legyen szó"  - mondta Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Ditróy elmondta, hogy a jelzáloghitelezés ugyan egyre erősebb a válság után, de még közel sem idézi az aranyidőket. A lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is sokáig stagnáltak, az elmúlt 2-3 évben azonban az eladási árakkal párhuzamosan emelkednek, melynek több tényezője is volt. Bár sokak számára irreálisan nagyot emelkedtek a bérleti díjak, és esetleg megélhetési problémáik vannak, az igazság az, hogy ezek a mostani árak korrektek, főleg, hogy alapvetően egy tisztán kereslet-kínálati piacon, érdemi külső befolyásoló tényező hatása nélkül alakulnak ki. "Vagyis, ha nem lenne aki ennyit fizet ezekért a bérlakásokért, akkor nem is tudnák ennyiért hirdetni őket. A rászorulóknak pedig nagy szükség lenne egy átfogó szociális bérlakásprogramra" - mondta Ditróy.