Pongrác
11 °C
27 °C

15-20 ezernél is több lakás kerülhet piacra a csokos változások miatt jövő év végéig

2016.09.16. 13:03

Többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a közelmúltban megjelent módosítások nyomán, így akár a korábban jelzett 15-20 ezernél is több lakás kerülhet piacra 2017 végéig az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint.

Balogh László az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint elmondta, az idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv, az első fél évben több mint 13 ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 237 százalékos növekedés éves szinten.

A módosított rendelkezések szerint egyebek mellett bekerültek a csokos körbe az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a csokot, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. 

Az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhető csok-összegek közül a legjelentősebb, a 10 plusz 10 millió forintos támogatást legalább 60 négyzetméteres új építésű lakásra lehet felvenni. Ez az összeg ugyanakkor Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát, 542 ezer forintos négyzetméterárral számolva egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint. A vidéki városokban azonban elég lehet 20 millió forint egy új lakásra, Egerben 69, Győrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni ebből az összegből.

"A friss, csok-ra vonatkozó, könnyítések és módosítások valódi segítséget nyújtanak a potenciális igénylők számára, elsősorban az új lakást vásárolni és a "10+10"-es verziót kihasználni kívánók számára. Ezzel a kormány egyértelműen a korábban felmerült szakértői és piaci igényekhez szabta a rendszert, amire számítani lehetett. A piac láthatóan dübörög, az új lakóprojektek hirdetési szinte mindenhonnan lefolynak, és a jelenleg zajló legnagyobb hazai lakáspiaci seregszemle is, a Lakás2016, kiállítói rekordokat dönt, vagyis egyre nagyobb a verseny a vevőkért, költözni és befektetni vágyókért" - mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint a könnyítések a lakáshitelezésre is kedvező hatással lehetnek. Az idén növekedő pályára állt a lakáshitelezési piac, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések értéke júliusban 12, júniusban 43, májusban pedig közel 80 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.