Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

EU-s pénz nélkül vergődött az építőipar

MZS 2441
2016.10.17. 10:06

Nagyon vegyes volt az építőipar teljesítménye augusztusban: az épületek építése 7 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest, viszont az egyéb építmények építése 23,9 százalékkal zuhant vissza, aminek a hátterében az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése volt. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól - derül ki a KSH friss adataiból.

Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Összességében 9 százalékkal maradt el az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbi szinttől.

A megkötött új szerződések volumene 13,3 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 20,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,2 százalékkal csökkent. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 5,5 százalékkal magasabb volt.