Egy évig ne lehessen új Airbnb, azt akarják az airbnb-sek

000 JQ5VTHDF
2017.02.16. 08:43

Érdemes lenne megfontolni, hogy egy évig ne kapjon senki új engedélyt, többek közt Airbnb-re, javasolta az államnak a Magyar Apartmankiadók Egyesülete a Magyar Nemzet szerint.

Csináltak ugyanis egy javaslatcsomagot az államnak, hogy szerintük hogyan kéne szabályozni az „egyéb szálláshelyeket”, ezen belül is jelentős részben az Airbnb-t Magyarországon. A versenykorlátozást azért szeretnék, hogy megfelelően be lehessen tartatni a javaslataikat. Az iparági szegmens jelenlegi helyzetéről egyébként bővebben például itt olvashat.

Ebben a csomagban többek közt azért lobbiznak, hogy

  • ne kelljen társasházi engedély az ilyesféle bizniszekhez;
  • ne lehessen tiltani vagy korlátozni a kiadható napok számát;
  • önkormányzati lakást ne lehessen kiadni Airbnb-re és hasonlókra;
  • semmiképp ne kapjanak nagy adóemelést;
  • csökkentsék az egy szálláshelyen maximálisan elhelyezhető ágyak számát;
  • az idegenforgalmi adót a közvetítőoldalak, az Airbnb vagy például a Booking.com szedje be, és akkor egyértelműbben látszik majd az adott szálláskiadó bankszámláján, hogy végül befizette-e az adót, vagy sem.
  • a kormány vegye rá valahogy a szálláshely-közvetítő oldalakat, hogy csak olyan vállalkozások üzletelhessenek rajtuk, amik be vannak jelentve az önkormányzatnál

Megjegyzik, hogy szerintük nem az Airbnb és hasonló lakáskiadók felelősek leginkább a növekvő ingatlanárakért.  Emellett tényleg sok airbnb-s működik feketén, de mások is sokan működnek feketén. Például a hosszabb távú lakáskiadók.

Pár milliárd eltűnhet így évente

Az ír adóhatóság korábban küldött adatokat a NAV-nak az Airbnb-ről.  Ezek szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek. Viszont az Airbnb-ben érdekelt összes magyarországi adózó adóbevallásainak összege ennél jóval kisebb összegről szól.

Az Airbnb szerint nagyjából 4500 ilyen magyar van. Az iparág döntően a leggazdagabb magyarországi rétegeknek tejel igazán, akiknek egy vagy több olyan méretesebb budapesti belvárosi lakásuk van, ahol nem ők élnek a családjukkal. A NAV korábban bejelentette, hogy egy adócsaló szállásadót már megfogtak. Ő 17 millió húzott be ilyesmiből 2015-ben, de csak a tizedét vallotta be. 

Olyanokat is javasoltak, hogy az apartmanozóknak ki kéne írniuk a társasházba az üzemeltető elérhetőségét, hogy a lakók gyorsan tudják nyaggatni, ha valami gondjuk van. És az apartmanozóknak az esetleges károkra valami pénzbeli biztosítékot is kellene adniuk a társasházaknak.

Bizonyos adminisztratív előírásokból sem kérnek, például némely közös szabályokat a szállodákkal, itt a tűzálló függöny lett kiemelve, amiket más szakmai szervezetek javasoltak. Illetve azt is szeretnék, ha az önkormányzatok kevésbé tudnák olyan furcsa indokok alapján adminisztratív úton korlátozni a működésüket, mint például a településképi bejelentés. 

Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP  • Hírek
  • Árfolyam