Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évig ne lehessen új Airbnb, azt akarják az airbnb-sek

000 JQ5VTHDF
2017.02.16. 08:43

Érdemes lenne megfontolni, hogy egy évig ne kapjon senki új engedélyt, többek közt Airbnb-re, javasolta az államnak a Magyar Apartmankiadók Egyesülete a Magyar Nemzet szerint.

Csináltak ugyanis egy javaslatcsomagot az államnak, hogy szerintük hogyan kéne szabályozni az „egyéb szálláshelyeket”, ezen belül is jelentős részben az Airbnb-t Magyarországon. A versenykorlátozást azért szeretnék, hogy megfelelően be lehessen tartatni a javaslataikat. Az iparági szegmens jelenlegi helyzetéről egyébként bővebben például itt olvashat.

Ebben a csomagban többek közt azért lobbiznak, hogy

  • ne kelljen társasházi engedély az ilyesféle bizniszekhez;
  • ne lehessen tiltani vagy korlátozni a kiadható napok számát;
  • önkormányzati lakást ne lehessen kiadni Airbnb-re és hasonlókra;
  • semmiképp ne kapjanak nagy adóemelést;
  • csökkentsék az egy szálláshelyen maximálisan elhelyezhető ágyak számát;
  • az idegenforgalmi adót a közvetítőoldalak, az Airbnb vagy például a Booking.com szedje be, és akkor egyértelműbben látszik majd az adott szálláskiadó bankszámláján, hogy végül befizette-e az adót, vagy sem.
  • a kormány vegye rá valahogy a szálláshely-közvetítő oldalakat, hogy csak olyan vállalkozások üzletelhessenek rajtuk, amik be vannak jelentve az önkormányzatnál

Megjegyzik, hogy szerintük nem az Airbnb és hasonló lakáskiadók felelősek leginkább a növekvő ingatlanárakért.  Emellett tényleg sok airbnb-s működik feketén, de mások is sokan működnek feketén. Például a hosszabb távú lakáskiadók.

Pár milliárd eltűnhet így évente

Az ír adóhatóság korábban küldött adatokat a NAV-nak az Airbnb-ről.  Ezek szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek. Viszont az Airbnb-ben érdekelt összes magyarországi adózó adóbevallásainak összege ennél jóval kisebb összegről szól.

Az Airbnb szerint nagyjából 4500 ilyen magyar van. Az iparág döntően a leggazdagabb magyarországi rétegeknek tejel igazán, akiknek egy vagy több olyan méretesebb budapesti belvárosi lakásuk van, ahol nem ők élnek a családjukkal. A NAV korábban bejelentette, hogy egy adócsaló szállásadót már megfogtak. Ő 17 millió húzott be ilyesmiből 2015-ben, de csak a tizedét vallotta be. 

Olyanokat is javasoltak, hogy az apartmanozóknak ki kéne írniuk a társasházba az üzemeltető elérhetőségét, hogy a lakók gyorsan tudják nyaggatni, ha valami gondjuk van. És az apartmanozóknak az esetleges károkra valami pénzbeli biztosítékot is kellene adniuk a társasházaknak.

Bizonyos adminisztratív előírásokból sem kérnek, például némely közös szabályokat a szállodákkal, itt a tűzálló függöny lett kiemelve, amiket más szakmai szervezetek javasoltak. Illetve azt is szeretnék, ha az önkormányzatok kevésbé tudnák olyan furcsa indokok alapján adminisztratív úton korlátozni a működésüket, mint például a településképi bejelentés. 

Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP