Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem lesz visszaigényelhető a csok-önrész az szja-ból?

2017.02.17. 12:36

Emlékeznek még Rogán Antal őszi vesszőfutására? És arra, hogy utána az őt izzasztó bizottsági ülésen december elején váratlanul előállt két erős javaslattal a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatban, aminek az elfogadása nagyon sok lakásvásárláson gondolkodó családnak jött volna elég jól?

  • az egyik arról szól, hogy a teljes csokot önrészként is figyelembe lehessen venni,
  • a másik pedig arról, hogy a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból.

Ezek közül a második a nagyobb horderejű, sokan el is kezdtek utánaszámolni, hogy kit hogyan érintene az intézkedés, és mit is jelentene pontosan. De már akkor felmerült, hogy érdemes lenne inkább kivárni, mi is lesz a tényleges javaslatban, Rogán Antal azt ígérte, hogy még év elején benyújtja ezeket.

Nyilván fel sem merülhet, hogy Rogán annak ellenére, hogy korábban nemigen foglalkozott a csokkal, csak azért mondott be egy a saját területétől idegen, de mégis potenciálisan elég népszerű intézkedést, hogy javítson kicsit a helikopterezésről megtépázott renoméján, majd csendben megvárja, hogy az intézkedésből ne legyen semmi. De tekintve, hogy az év eleje kezd elmúlni, azért rákérdeztünk a Miniszterelnöki Kabinetirodánál, hogy mi a helyzet a két javaslattal.

A válaszból az derül ki, hogy egyelőre nagyjából semmi, és később sem biztos, hogy bármi is lesz belőlük. Konkrétan ezt írta kérdésünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda:

"Magyarország Kormánya az otthonteremtési programmal azt szeretné elérni, hogy minden magyar család új lakáshoz, vagy házhoz juthasson, lehetőleg elérhető áron. A kormány folyamatosan vizsgálja és értékeli a családi otthonteremtési program eredményeit, illetve az építőiparra gyakorolt hatásait. Ezzel kapcsolatban fontos tény, hogy a kiadott építési engedélyek száma két és félszeresére nőtt, és ez a növekedés az ország minden területén tapasztalható. Végleges döntés az említett javaslatokról nem született."