Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Jobban nőttek a lakásárak a béreknél

2017.02.20. 17:47

A KSH nemrég publikált adatainak alapján bruttó átlagkereset országos szinten 263 200 Ft volt 2016. január és december között. A nettó bérek tekintetében az átlagkereset országos viszonylatban 175 000 Ft volt, családi kedvezményekkel együtt 182 200 Ft.

A lakásárak azonban mind az FHB lakásárindexe mind pedig az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél sokkal nagyobb ütemben emelkedtek: 2016-ban a nettó bérek ugyan 7,8 százalékkal nőttek, a lakásárindex és a kínálat átlagár alapján a lakásárak viszont 10-11 százalékkal.

Sajtóközlemény keresetek és lakásár változása.png

2012-2016 között a nettó átlagkereset évente átlagosan csaknem 4 százalékkal növekedett, ehhez képest azonban az FHB lakásárindex majdnem 7 százalékkal, a kínálati árak pedig 5,4 százalékkal emelkedtek minden évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ország egyes részei között mind kereset mind pedig lakásár tekintetében igen lényeges eltérések lehetnek.

Sajtóközlemény Átlagos változás ár bér index.png

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire borús helyzet közepette, mégis mitől pörgött fel ilyen mértékben a lakáspiac. Az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia számos tényező összjátékának köszönhető, úgy mint a csok, a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek.

"Sem a kereslet, sem az árnövekedés nem hagy alább a lakáspiacon, miközben a kínálat bővülése még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől. Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a túl magas ár miatt inkább a megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásokat részesíti előnybe a többség. A potenciális vásárlók negyede viszont visszafordul a használt otthonok piacára és inkább ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket. Itt eleve alacsonyabbak az árak és Budapest kivételével 7-10 százalékot tudnak lealkudni a kínálati árból" - fűzte hozzá Mester Nándor, az otthonterkep.hu vezető elemzője.

A szakértő szerint a reálbér növekedésnek még legalább 4-5 évig kell a tavalyihoz hasonló üteműnek lennie minden évben ahhoz, hogy az új lakások ára elérhető közelségbe kerüljön a vevőjelöltek többségének.