Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elég sok új lakás várható

2017.02.24. 11:44

Jó sok új lakásra számíthatunk idén, most eléggé kilőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma, írja a KSH. 2016-ban 31559 lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 2,5-szeres növekedés előző évhez képest.

Emellett majdnem tízezer lakást, 9994 darabot át is adtak tavaly. Ez még mindig nem olyan bombasztikus abszolút eredmény azért – 2008-ban például több mint 36 ezer lakás épült, de a korábbi évhez képest jelentősebb, 31 százalékos növekedés.

Azt is tudjuk még, hogy átlagosan:

  • Inkább cégek építették ezeket már mint magánemberek, a cégek részaránya 39 százalékról 50 százalék föl ment. 
  • Egyre kisebb, de még mindig elég nagy lakásokat húztak fel. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel csökkent, 94 négyzetméterre. 
  • Az új kiadott lakásépítési engedélyek száma döntően Budapestre vonatkozik
  • A megépített lakások növekedése főleg a megyei jogú városokban és Budapesten volt erősebb
  • Komolyan, 25 százalékkal nőtt a megszűnt lakások száma is, a kisvárosok elnéptelenedését jelezheti, hogy ez dötnően rájuk vonatkozik. Összesen 2500 lakás szűnt meg, ebből majdnem ezer kisvárosi. 

A kereslet az ingatlan.com szerint óriási. A rosszabb gazdasági teljesítményünk után most ugyanis több tízezer lakás hiányzik a piacról. 2019 végéig pedig még 5 százalék az új lakásokra, utána visszaemelkedhet 27 százalékra, tehát a most épülő lakásokat is érdemes lesz addig befejezni.