60 új lakópark épül az országban

2017.04.25. 07:51

Kicsit több, mint hatvan jelentősebb lakóparki beruházás zajlik ma Magyarországon. A lakóparkláz lassan komoly tényezővé válik a piacon, több ezer, ilyen nagyobb ingatanban épülő lakás vár új gazdára. A legnagyobb projekt a Corvin Átrium, ott 551 otthont alakítanak ki - derül ki az Otthontérkép közleményéből.

Budapest toronymagasan vezet a lakóparképítési hullámban: a fővárosban - ilyen típusú beruházásban - több ezer új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és kb. 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A kínálati árak láttán úgy tűnik, tovább él az a kép, hogy a lakóparkokban a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső réteg vásárol: 600-700 ezer forintos négyzetméterár alatt ugyanis csak elvétve találni ilyen új építésű lakást Budapesten és környékén, de a vidéki nagyvárosokban is 470-500 ezer forint az alsó küszöb.

„Az elmúlt 8-12 hónapban kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát, főleg befektetőknek, akik közül néhányan nem sokkal a befejezés után – tisztes haszonnal – ismét értékesítik az ingatlanjaikat, a többség viszont általában 3-4 évet vár és csak azután válik meg a lakásoktól, addig pedig kiadja.” – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

A legnagyobb fejlesztők beruházásait megjelenítő Otthontérkép.hu szerint a lakóparkpiacon javarészt a nagyok versengenek, habár tény, hogy számszerűleg a projektek közel 70 százaléka inkább kisebb volumenű. Részben azért is, mert a kisebb beruházóknak nagyobb piaci és finanszírozási kockázatokat kell felvállalni, s emiatt nem vágnak bele 60-100 lakásnál nagyobb projektbe. A kicsiken kívül azonban jelen van néhány több száz lakásos konstrukció is. A legnagyobb ezek közül a VIII. kerületi Corvin Átrium, melyben 551 otthon készítenek majd el 2018 végéig. Ezt a IX. kerületi Allure Residence Budapest követi 530 lakással. A bronzérmes Budai Boleroban 443 otthon készül el 2018 első negyedévében, míg a negyedik Virágvölgyben közel 400 ingatlan közül válogathatnak az érdeklődők.

Projekt neve Lakásszám
Corvin Átrium by Cordia 551
Allure Residence Budapest 530
Budai Bolero Lakópark 443
Virágvölgy Lakópark 375
Tópark 350
Duna Terasz Premium 322
METRODOM City Home 268
Tetrisz Ház 1. ütem 267
BudaPart 1. ütem 265
Sasad Liget 5. ütem 218

Mester Nándor erről azt mondta, a lakóparkok elterjedése minden bizonnyal népszerűségük jele, amihez az áfacsökkentés és a csok nagyon komolyan hozzájárul. A keresések alapján azt gondoljuk, hogy a 35 év alatti, nagyvárosi, legfeljebb egy gyermekes, a felső középosztályhoz tartozó párok vannak többségben, de a vevők 25-28 százaléka 50-55 évnél idősebb lehet és a gyerekének vásárol lakást.

A lakóparkok eredetileg csoportos kertvárosi lakóház együttest jelöltek, ez a meghatározás azonban érezhetően eltolódott itthon. Sokkal inkább 6-8 emeletes társasházakról vagy ilyen épületek együtteséről van szó, amelyek sok esetben parkot zárnak körbe. A tehetősebb középosztálynak helyet adó lakhatási forma egyre jellemzőbb Magyarországon is, többségük azonban leginkább Budapesten és az agglomerációban épül, bár az elmúlt másfél év-két évben Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten is indult több ilyen beruházás.