János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha megcsúszik az építkezés, jön a 27 százalékos áfa

2017.06.19. 16:03

Bár 2019 még elég távolinak tűnik, egy építkezésnél már a legkevésbé sem irreális, hogy csak addigra fejezik be. Pláne, ha még el se kezdték. Akkortól viszont már 27 százalékos áfát kell majd fizetni utána, figyelmeztetett a Portfolio.hu. Jelenleg az új építésű lakások is az egyik kivételezett körbe tartoznak, csak 5 százalék még egy darabig az áfa utánuk.

Most a Budapesti Lakáspiaci Riport alapján azt lehet tudni, hogy a nagyobb, négynél több lakást egyszerre felhúzó projekteknél a 15 368 lakásból közel 1760 már elkészült, kicsit több mint a felét, azaz 8062-t pedig még építenek. 4012 ilyen nagyobb projektnél pedig meghirdették a lakásokat, de az építkezés még nem kezdődött el, ezek lehetnek a leginkább veszélyeztetettek jelenleg (1537-ről pedig nincs adat).

A hosszabb csúszás egyáltalán nem ritka az építőiparban, a most hirdetett lakásoknál is 1200 lakásnál már legalább egy évet csúsztattak a projektvezetők az átadás várható időpontján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!