Árpád
-2 °C
4 °C

Akár fél évet is csúszhat az új társasházak átadása

2017.10.17. 14:19

A friss KSH-adatok alapján is látszik, hogy a lakásépítési kedv tehát továbbra is erős, az ingatlan.com közleménye szerint viszont a növekedést korlátozhatja, hogy még nincs elegendő kapacitás és munkaerő az ágazatban.

Az ágazat termelése 36,8 százalékkal nőtt augusztusban, ez az idén a legjobb eredmény. A lakopark.ingatlan.com adatai szerint a társasházfejlesztések 14 százalékánál emiatt már konkrétan 1-2 negyedévvel ki kellett tolni az átadási határidőt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, a fokozott lakásépítési kedv nem csak a friss épületépítési adatokból, hanem abból is látszik, hogy az idei első félévben több mint ötezer új lakóingatlant - lakást vagy családi házat - adtak át, ami 46 százalékos növekedésnek felel meg, emellett 19 823 új lakás építésére adtak ki engedélyt, ez pedig 40 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Ráadásul 20 százalékkal nőtt a több mint kétlakásos lakóépületekre kiadott engedélyek száma.

Balogh szerint ugyanakkor a fejlesztők mindent meg fognak tenni, hogy tartsák az új határidőket. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak 2020-ig van érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - áfakulcs a lakásépítésekre, ha nem változik ez az előírás, akkor utána jóval drágábbak lehetnek az új lakások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?