Budapest környékén is tempósan drágulni kezdtek a házak és a lakások

2018.03.21. 13:57

Budapest utána már az agglomerációjában is beindult a drágulás, egyes környékeken majdnem 20 százalékkal nőtt az ingatlanok ára, leginkább Budapesttől délre és északra indult be az ingatlanpiac - derül ki a Duna House elemzéséből, ami a használt ingatlanok árainak változását és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta az elmúlt években.

A legnagyobb mértékű drágulás az északi (Dunakeszi, Fót, Göd, Vác) és a keleti (Veresegyház, Mogyoród, Gödöllő, Kistarcsa) régióban volt:

  • Budapesttől keletre 2016 elején még az egyik legalacsonyabb árakon lehetett ingatlant vásárolni, a 17 százalékos emelkedésével tavaly már a középmezőnyben végzett.
  • Az északi rész a legnagyobb mértékű, 19 százalék-os drágulással sem tudta behozni a legdrágább nyugati (Budakeszi, Budaörs, Törökbálint) és északnyugati (Szentendre, Solymár, Üröm, Pomáz) területeket.
  • A déli (Érd, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti) és a délkeleti (Vecsés, Üllő, Gyömrő) irányban kisebb mértékben, átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az árak, de még így is a legolcsóbb agglomerációs városokat és településeket találjuk itt.

2017-ben már az agglomeráció minden szektorában 200 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, sőt, a drágább szektorokban ez az érték már a 300 ezer forinthoz közelített. A tranzakciós arányszámokat megvizsgálva az ingatlan adásvételi forgalom közel 60 százalék-a a déli és az északi agglomerációs szektorban zajlott. Ezt a tendenciát a kedvezőbb árú, délen elhelyezkedő települések és a dinamikusan fejlődő északi szektor alakította.

„Az agglomerációban érdeklődő vásárlóink javarészt az állami támogatásokkal megvásárolható ikerházakat, családi házakat keresik mind Budaörs, mind Érd térségében, amelyek közül a budaörsi területek természetesen jelentősen drágábbak” – nyilatkozta Breitner Tamás, a Duna House érdi és budaörsi irodájának értékesítési vezetője. „Az agglomeráció nyújtotta előnyök mellett az újépítésű házak esetében a minőségi tényezők is felértékelődtek, így egyre többen keresnek alternatív megoldásokat akár az energiaellátás, akár a fűtési megoldások között”.