Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Többet bukunk a lakáskasszán, mint amit a csokkal kapunk

B  OB20161016009
2018.10.25. 14:59 Módosítva: 2018-10-25 15:00:23

Változik a családi otthonteremtési kedvezmény rendszere: a kétgyerekeseknek 10 millió, a háromgyerekeseknek pedig 15 millió forint áll majd rendelkezésére 3 százalékos kamatozású hitel formájában, amit az állami támogatás mellé fel lehet venni – derült ki a csütörtöki kormányinfón.

A kétgyerekeseknek eddig nem járt kamattámogatás, a háromgyerekeseknek pedig 10 millió forintig járt 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott hitel, amennyiben új lakást vásároltak.  Valójában viszont úgy tűnik, hogy a megnövelt hitelkeret jelentette állami támogatás egy része elveszhet, ugyanis

azt a pénzt, amit a családok a kamattámogatáson nyernek, elviheti a 2019-ben bejelentett házak esetén az idei 5-ről újra 27 százalékra emelkedő lakásáfa, valamint a tovább növekvő munkaerő- és anyagköltségek.

Kevesebb, mint a lakástakarék

Azt persze nehéz megbecsülni, hogy konkrétan mennyivel csökkentik majd ezek a tételek a támogatás mértékét, azt viszont könnyebb, hogy a kamattámogatás összesen mennyi pénzt jelent. A Portfolio kiszámolta, hogy egy piacon elérhető átlagos 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású 10 milliós lakáshitel és egy államilag támogatott hitel költsége között mekkora a különbség.

A piaci hitel már 4,9 százalékos kamattal elérhető, havi törlesztője nagyjából 65 ezer forint, miközben egy államilag támogatott fix 3 százalékos kamatozású lakáshitel törlesztője 55 ezer forint havonta.

Így a kétgyerekesek évi 120 ezer forintot nyerhetnek a támogatás kiterjesztésével.

Az, hogy a munkaerőhiány miatt dráguló munkaerő és a dráguló anyagköltségek mekkora pluszterhet jelentenek, nehezen becsülhető, hiszen sok függ attól is, hogy hol és mekkora lakás épül, ugyanakkor az semmiképp sem megnyugtató a most csokot felvenni szándékozóknak, hogy a KSH adatai alapján az új lakások ára 12,4 százalékkal nőtt éves szinten 2018 első negyedévében. Ez alapján úgy tűnik, hogy ezért a plusz 120 ezer forintért nem igazán éri majd meg új gyereket vállalni vagy kifejezetten csak ezért új lakást venni, ha valakinek már van két gyereke.

Ráadásul a plusz 120 ezer forint kevesebb is, mint az a maximális évi 144 ezer forintnyi állami támogatás, amihez egy kétgyerekes család két felnőtt tagja két darab lakástakarék segítségével tudott hozzájutni az előző rendszerben.

A rendszert a lakáskassza-támogatási rendszer felszámolásával felszabaduló forrásokkal bővítik ki, viszont Gulyás azt is elmondta, hogy "nem változik a felhasználás köre", amiből arra lehet következtetni, hogy mégsem ment át a felújítással kapcsolatos ötlet a kormányon. Ha ez így van, az rossz hír azoknak a gyerekes családoknak, akik ltp híján esetleg csokból szerettek volna felújítani.

Már 26 ezer család vállalt új gyereket

A bővítést tehát sokra nem lesz elég, ettől függetlenül nem várható a családi otthonteremtési kedvezmény népszerűségének csökkenése. 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára augusztusban arról beszélt, a csok 2015-ös kiterjesztése óta több mint 81 ezer család vette igénybe a támogatást, amiből 26 ezer volt olyan, ahol új gyereket is vállaltak. A programban 2015 óta 232 milliárd forint támogatást fizettek ki, és a jövő évi költségvetésben 242 milliárd forint van elkülönítve erre a célra, ami az ltp beszántásával felszabaduló összeggel még nő is. (A kormány 70 milliárd forintnyi pluszforrásról beszélt, de a jelenleg futó szerződésállomány támogatása nem szűnt meg, így nem egyértelmű, hogy ezt hogyan tudták megbecsülni úgy, hogy még azt sem tudták, hogy a megszűnés előtt még mennyi plusz lakástakarékot kötnek.)

Az új feltételek már idén életbe léphetnek, de mivel banki konstrukciókat is át kell alakítani, nem valószínű, hogy január 1. előtt a gyakorlatban is felvehetővé válnak az emelt összegű támogatott hitelek. A törvényi hatályba léptetést viszont mindenképpen még az idei évre szeretnék.

(Borítókép: Egy debreceni háromgyermekes család CSOK támogatással épülő háza a városszéli Huszti Lakóparkban 2016-ban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?