Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyre több állás az építőiparban

2004.05.11. 07:59
A hirdetésekben kínált állások elemzése azt mutatja, bár csökkenő arányban, de még mindig a feldolgozóipar ajánlja a legtöbb munkalehetőséget. A második helyen a kereskedelem áll, az első negyedévben az összes álláshely 15 százalékát kínálta.
Az első negyedéves álláshirdetések elemzése szerint az összes hazai nemzetgazdasági ágazat közül a feldolgozóipar kínálja a legtöbb munkalehetőséget - legalábbis ez derül ki az úgynevezett PSP-indexből, mely az Observer, valamint a PSP Siklóssy és Partner napokban elkészült közös kutatását összegzi. Az elemzés a versenyszféra álláshirdetései alapján vizsgálja a piacot.

A vizsgálatból figyelemre méltó tendencia bontakozik ki: igaz, hogy még mindig élen áll a feldolgozóipar - az összes álláslehetőség 18,7 százalékával -, ám részaránya csökken: a 2003 eleje óta a legdinamikusabbnak bizonyuló ágazat részaránya tavaly év végén még 22,4 százalékon állt. Az ágazaton belül változatlanul meghatározó a gépipar súlya: az összes feldolgozóipari álláslehetőség csaknem felét - hat hónappal korábban még 45 százalékát - nyújtotta.

A korábbi három hónappal összevetve közel 2 százalékkal kisebb arányban ajánlott álláslehetőséget a kereskedelmi szektor, de a PSP-index tükrében továbbra is előkelő helyen áll. Dobogós helyezett a pénzügyi cégek, intézmények ágazata is, az összes szektor között tartósan 9-11 százalékot jelent.

A többi ágazat között újra erősödik az építőipar: most 10,8 százalék az aránya. Ugyanez a hányad tavaly év végén 10,4 százalékot, ősszel pedig még csak 9,5 százalékot tett ki. Visegrády Tamás, a PSP Siklóssy és Partner ügyvezetője szerint az építőiparban a szezonalitás miatt ez az időszak "erős", így az építőiparban aktív és komoly projektek nyújtanak álláslehetőségeket a szakemberek számára. Építőipari megbízóik többségének véleménye szerint az ágazat fő problémáját nem a megbízások elmaradása jelentette eddig sem, inkább a hitelnyújtás feltételeinek változásai.

A gazdasági szolgáltatások és az ingatlanügyek területén tevékenykedő cégek álláskínálati aránya szinte semmit nem változott, 8 százalék körüli, míg a mérsékelt aktivitású távközlés-hírközlés pályázatok száma 6 százalék körül mozog, így már nem került be az első öt legtöbb álláslehetőséget kínáló szektor közé.