Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Akciócsoportot szerveznek a Bács megyei gazdák

2004.02.24. 13:56
Országos hálózattal működő piacfigyelő "gazdaszázad" felállítását tervezi a Bács-Kiskun megyei gazdák élére állt Zsikla Győző. A volt kisgazda politikus szervezete hétfőn demonstrált Solton: egy áruházban a gazdák tejtermékeket öntöttek ki. A vezető szerint az elkeseredett tüntetők kontrollálhatatlanná váltak, és szerinte nem elképzelhetetlen, hogy döglött patkányt, hashajtót csempésznek az üzletbe, tiltakozásukat kifejezendő.
"A harc megkezdődött" - nyilatkozta az Indexnek Zsikla Győző, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának (MAGFÖM) vezetője, miután tegnap, a Solton a demonstráló gazdák egy élelmiszerüzletben tejtermékeket locsoltak szét.

Ilyen, olyan dolgok

Zsikla, akinek nevéhez az országos agrárdemonstrációk közül a legnagyobbaknak számító Bács-Kiskun megyeiek megszervezése fűződik, az Indexnek elmondta, amíg ő az áruház parkolójában demonstrálás végett tejitalt öntött az aszfaltra, "ismeretlenek az áruházban egy egész raklapnyi műtejet lyukasztottak ki."

Zsikla elmondta, nem tudja kontrollálni a gazdákat, akik elkeseredésükben "ilyen, olyan dolgokat is megtehetnek". A megyei demonstrációk szervezője ezzel arra a sajtóértesülésre utalt, hogy a jövőben döglött patkányt, hashajtót csempészhetnek a gazdák az élelmiszerek közé. A MAGFÖM elnöke úgy nyilatkozott, nem tudott a tejital elleni jogszabályba ütköző akcióról.

Érdemes elgondolkodni

"Érdemes az élelmiszerüzleteknek elgondolkodniuk azon, megéri-e nekik a néhány forinttal olcsóbb, importált tejitalt árulniuk, ha ezek a károkozások rendszeressé válnak." - mondta Zsikla az akcióról, és utalt arra, a 10 000 forint alatti károkozás még szabálysértésnek számít, "de mi történik, ha nyolcvanan mennek be a boltba?"

Önálló szabadcsapatokból álló Piacőrség megszervezését is tervezi Zsikla, hogy szervezet formát adjanak a "magyar piac védelméért indított" akcióknak. A gazdavezér elmondta, a megyékben százfős "gazdaszázad" felállítását tervezik, akik rendezetten, a jogszabályok ismeretében hajtanának végre akciókat, mint a műtej kiöntése és a szórólapozás.

Zsikla szándéka szerint a piacőrség a fogyasztókat is védené, valamint felvilágosítaná őket az importált, rossz minőségű élelmiszerek fogyasztásának veszélyeiről. A mozgalmat szerinte a zöldek és a fogyasztóvédők is támogatni fogják.

Pénteken a MAGFÖM a solti Kis-Duna Hídnál szervezett demonstrációján teljes útzárat hoztak létre a tüntetőkkel szimpatizáló gyalogosok. A megmozdulásról Zsikla akkor is kijelentette, tudomása volt róla, de a menetet nem ő szervezte. A rendőrség a hétfői félpályás útzárok szakaszán - az esetből tanulva - megtiltotta a gyalogosforgalmat.

Kedden már több gazda ostromolta Budapestet

A Zsikla által megfogalmazott célokkal a Magyar Gazdakörök Országos Szervezete (MAGOSZ) is egyetért, derült ki a szervezet hétfőn Kópházán tartott nagygyűlésén. Jakab István a MAGOSZ elnöke, elmondta, a Földművelésügyi Minisztériummal tárgyaló delegáció (Országos Demonstrációs Bizottság) piacszabályozást és -védelmet, a multinacionális kereskedelmi láncokban kapható élelmiszerek minőségellenőrzését, a veszteséges termelés feltételeinek javítását követeli az agrártárcától. A MAGOSZ véleményét a piacőrségről egyelőre nem sikerült megtudnunk.

Budapest környékén kedden is folytatódtak a több mint egy hete tartó demonstrációk. Reggel hat helyen sorakoztak fel a gazdák a fővárosba vezető utakon. A legtöbben - ötven géppel - a 30-as úton Gödöllő közelében gyűltek össze, Pécelnél húsz, a 4-es, az 5-ös, illetve az 51-es úton negyven-negyven erőgép vonult fel, hogy lassítsa a forgalmat.