Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Legyen Ön is kamatspekuláns!

2002.03.18. 10:37
Sokak fantáziáját megmozgatja a piaci kamatok feléért, azaz 6 százalékért bárki által, akár többször is felvehető lakáshitel. Már nemcsak otthonteremtésről van szó, hanem családon belüli ügyeskedés révén megkettőzhető lakásról vagy befektetési célra alkalmas államilag támogatott kölcsönről - írja a Magyar Hírlap.
A piacitól mesterségesen eltérített, garantáltan alacsony kamatozású hitel spekulációra csábít. Főként, ha felhasználását csak lakóingatlanok meglétéhez kötik. Spekulációra itt is a jómódú réteg számára nyílik lehetőség, ami tömegessé válás esetén tarthatatlanná teheti a támogatási rendszert.

Vegyük meg egymás lakását

A legegyszerűbben úgy aratható le az állami kamattámogatás, ha rokonok, ismerősök kölcsönösen megveszik egymás ingatlanát, amihez felveszik a 6 százalékos hitelt, s a pénzért azonmód évi 8 százalékot fizető jelzáloglevelet vásárolnak a kölcsönnel megegyező lejáratra. Így a futamidő egésze alatt élvezhetik a 2 százalékos kamattöbbletet.

A példa megvalósítása ugyan a gyakorlatban nem ennyire egyszerű, s vállalni kell a használt lakások vételára után fizetett illetéket is, de hosszú távon mégis csak az élelmes család kasszáját hizlalja az állami költségvetésből.

Drága lehet a támogatási rendszer

Attól függően, hogy mennyire szakad el a 6 százalékos hitel igénybevétele a valódi otthonteremtési céloktól, és miképpen alakul a piaci kamatszint, gyorsan megnőhet a kormány jelzáloglevélre fizetett támogatási kiadása.

A bankok hitelfolyósítási terveiből kiindulva máris kevésnek tűnik a pénzügyi tárca által 2002-re betervezett 3 milliárdos kamattámogatási kiadás - írja napilap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!