Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legyen Ön is kamatspekuláns!

2002.03.18. 10:37
Sokak fantáziáját megmozgatja a piaci kamatok feléért, azaz 6 százalékért bárki által, akár többször is felvehető lakáshitel. Már nemcsak otthonteremtésről van szó, hanem családon belüli ügyeskedés révén megkettőzhető lakásról vagy befektetési célra alkalmas államilag támogatott kölcsönről - írja a Magyar Hírlap.
A piacitól mesterségesen eltérített, garantáltan alacsony kamatozású hitel spekulációra csábít. Főként, ha felhasználását csak lakóingatlanok meglétéhez kötik. Spekulációra itt is a jómódú réteg számára nyílik lehetőség, ami tömegessé válás esetén tarthatatlanná teheti a támogatási rendszert.

Vegyük meg egymás lakását

A legegyszerűbben úgy aratható le az állami kamattámogatás, ha rokonok, ismerősök kölcsönösen megveszik egymás ingatlanát, amihez felveszik a 6 százalékos hitelt, s a pénzért azonmód évi 8 százalékot fizető jelzáloglevelet vásárolnak a kölcsönnel megegyező lejáratra. Így a futamidő egésze alatt élvezhetik a 2 százalékos kamattöbbletet.

A példa megvalósítása ugyan a gyakorlatban nem ennyire egyszerű, s vállalni kell a használt lakások vételára után fizetett illetéket is, de hosszú távon mégis csak az élelmes család kasszáját hizlalja az állami költségvetésből.

Drága lehet a támogatási rendszer

Attól függően, hogy mennyire szakad el a 6 százalékos hitel igénybevétele a valódi otthonteremtési céloktól, és miképpen alakul a piaci kamatszint, gyorsan megnőhet a kormány jelzáloglevélre fizetett támogatási kiadása.

A bankok hitelfolyósítási terveiből kiindulva máris kevésnek tűnik a pénzügyi tárca által 2002-re betervezett 3 milliárdos kamattámogatási kiadás - írja napilap.