Géza
-11 °C
-4 °C

Véget ért a BÉT szárnyalása?

2005.03.03. 08:10
Szerdán a BUX kis híján 900 pontot veszített értékéből, a kereskedés végén már keddi szintjénél 4,8 százalékkal alacsonyabban állt.
Hatalmas eladási hullám söpört végig tegnap a Budapesti Értéktőzsde parkettjén, elmosva valamennyit az elmúlt időszak árfolyam-emelkedéséből. A BUX egész nap megállás nélkül zuhant, mélyrepülését a 18 ezres szint pillanatokra sem tudta lassítani. Valamennyi részvényüktől szabadulni igyekeztek a befektetők, s miután a vevők elfogytak, senki sem maradt, aki útját állja a zuhanásnak.

Trendforduló?

A BUX kis híján 900 pontot veszített értékéből, a kereskedés végén már keddi szintjénél 4,8 százalékkal alacsonyabban állt. A zuhanás ráadásul jelentős forgalommal társult, a parketten több mint 26 milliárd forintnyi részvény fordult meg. Hogy egy heves korrekciót vagy trendfordulót láttunk-e tegnap, az egyelőre természetesen nem eldönthető.

A vezető részvények közül a legnagyobb mértékben az OTP árfolyamát rázta meg a korrekció, a társaság kapitalizációja egyetlen nap alatt több mint százmilliárd forinttal csökkent. A 7580 forinton nyitó bankpapír piacáról eltűntek a vásárlók, kirántva ezzel a talajt a jegyzés alól. A kurzus ezért egész nap meredeken zuhant, s csak a kereskedés befejezése gátolta meg abban, hogy a lélektani 7 ezer forintos szint alá essen.

A Richter is alaposan kivette részét a zuhanásból, a gyógyszergyári részvény 5,7 százalékos esésének 26 400 forinton parancsolt megálljt a piac zárása. A szektortárs Egis enyhébb, 2,7 százalékos gyengüléssel vészelte át a napot. A Matáv árfolyamából 4 százalék, a Moléból 3,7 százalékot nyestek le tegnap. A Démász 10 százalékot veszített értékéből.

Még mindig erősebb

Február elejétől március elsejéig négy hét alatt 15 442 pontról 18 673 pontig száguldott a BUX, a havi 21 százalékos ütem aggasztotta is a régi tőzsderókákat. A tegnapi - sokak által várt, de csak az esésre játszóknak örömöt hozó - korrekció a két utolsó napi (pénteki és hétfői) 1072 pontos emelkedés nagyobb részét, 890 pontot elvitte ugyan, de a 17 782 pontos záróérték még így is 3000 ponttal magasabb, mint a 2004. év végi záró BUX.

Drámai fordulatra utaló jelek ugyanakkor nincsenek, az új EU-országok befektetői megítélése továbbra is kedvező, a magyar húzópapírok (mind a kettő) a maguk 8, illetve 14-es P/E mutatójával nem túlárazottak, ugyanakkor az is tény, hogy a BÉT nagy hosszperiódusai eddig sem mindig drámai váltásokkal értek véget, csak éppen egyszer csak elfogytak a vevők.

Így volt ez 1994. február 3-án, amikor az öt hét alatt bekövetkezett 73 százalékos emelkedés 2255 pontnál kifulladt és a korrekciók után mind kisebb volt a visszatérés, majd lassú lépésekkel lefelé indult az index. A BÉT eddigi legnagyobb bikaperiódusa (1996 januártól 1997 augusztusáig 1530 pontról 8483 pontig szárnyalt a BUX, de az igazi esés októberben jött) a távol-keleti válsággal, az 1998 tavaszi-nyári utóhossz az orosz válsággal drámai véget ért ugyan (utóbbi során 8000 pontról 3775 pontig esett a piac), de a legutóbbi hossznál már nem így történt.

2000 márciusában (amikor először törte át a tízezret a BUX-grafikon) sima leszállás kezdődött, ami három hónap alatt jó kétezer pontot lendített lefelé a BUX-on. Most is valószínűbb, hogy néhány hektikusabb szakasz után, a mostaninál akár jóval alacsonyabb szintről folytatódik tovább az eddigi pozitív trend. Ha a forgalom idei szintje - ami több, mint duplája a 2001-2004 közötti első kéthavi átlagnak - megmarad, sem a brókereknek, sem a BÉT-nek nem lehet oka a panaszra.