Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Öt százalékkal emelkedhet a gyógyszerek ára júliustól

2002.06.10. 10:22
Új négyéves egyezséget ajánl a gyógyszer-gyártóknak a Medgyessy-kabinet, mert elfogadhatatlannak tartja a tavaly kötött megállapodást. Ez júliustól 5 százalékos áremelést tenne lehetővé. A Magyar Hírlap információi szerint csütörtökön tárgyal az érintett cégekkel az egészségügyi és a pénzügyminiszter.
Nem emelkedhet július elsejétől a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszerek ára - erősítette meg az egészségügyi miniszter. Csehák Judit a pénzügyminiszterrel együtt már a héten tárgyalásokra hívja a gyógyszergyártókat, hogy felülvizsgálják az előző kormány és a cégek között tavaly létrejött egyezséget. Csehák jelezte: a gyártókkal négy évre szóló keretmegállapodást szeretnének kötni.

A Medgyessy-kabinet alapelve, hogy az idén semmiképpen ne emelkedjenek a betegek gyógyszerkiadásai. Csakhogy a gyártók az egyezség szerint 5 százalékkal drágíthatnák készítményeiket. Ezt pedig vagy a betegeknek, vagy a tb-költségvetésnek kellene lenyelnie; az előbbit nem akarja, az utóbbit viszont nem nagyon tudja a kormány, mivel újabb, csaknem 10 milliárd forinttal növelné a gyógyszerkassza 46 milliárd forintos hiányát. A kabinet emellett - a Magyar Hírlap információja szerint - egyetlen új gyógyszerhez sem adna tb-támogatást, mert az még tovább növelné a biztosító kiadásait. Az egészségügyi miniszter álláspontja szerint a forint felértékelődése jelentős profitot jelent a gyógyszerforgalmazóknak és -gyártóknak, ezért is indokolatlan áremelési igényük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!