Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt százalékkal emelkedhet a gyógyszerek ára júliustól

2002.06.10. 10:22
Új négyéves egyezséget ajánl a gyógyszer-gyártóknak a Medgyessy-kabinet, mert elfogadhatatlannak tartja a tavaly kötött megállapodást. Ez júliustól 5 százalékos áremelést tenne lehetővé. A Magyar Hírlap információi szerint csütörtökön tárgyal az érintett cégekkel az egészségügyi és a pénzügyminiszter.
Nem emelkedhet július elsejétől a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszerek ára - erősítette meg az egészségügyi miniszter. Csehák Judit a pénzügyminiszterrel együtt már a héten tárgyalásokra hívja a gyógyszergyártókat, hogy felülvizsgálják az előző kormány és a cégek között tavaly létrejött egyezséget. Csehák jelezte: a gyártókkal négy évre szóló keretmegállapodást szeretnének kötni.

A Medgyessy-kabinet alapelve, hogy az idén semmiképpen ne emelkedjenek a betegek gyógyszerkiadásai. Csakhogy a gyártók az egyezség szerint 5 százalékkal drágíthatnák készítményeiket. Ezt pedig vagy a betegeknek, vagy a tb-költségvetésnek kellene lenyelnie; az előbbit nem akarja, az utóbbit viszont nem nagyon tudja a kormány, mivel újabb, csaknem 10 milliárd forinttal növelné a gyógyszerkassza 46 milliárd forintos hiányát. A kabinet emellett - a Magyar Hírlap információja szerint - egyetlen új gyógyszerhez sem adna tb-támogatást, mert az még tovább növelné a biztosító kiadásait. Az egészségügyi miniszter álláspontja szerint a forint felértékelődése jelentős profitot jelent a gyógyszerforgalmazóknak és -gyártóknak, ezért is indokolatlan áremelési igényük.