Valér
-1 °C
0 °C

Változhat a lakáshitelek adókedvezménye

2002.06.10. 10:09
A Magyar Hírlap információja szerint az új kormány megváltoztatná a lakáshitelek havi törlesztő részletei után járó adókedvezményt. A jelenlegi rendszerben a maximálisan igénybe vehető adókedvezmény a törlesztő részletek 40 százaléka, de legfeljebb évi 240 ezer forint, azaz havi 20 ezer forint.
A mostani rendszerben a legkedvezőbb megoldás az, ha a törlesztő-részletek 50 ezer forint összegűek, ugyanis a 40 százalék éppen a maximális 20 ezer forintnak felel meg. A jelzálog kamattámogatású hitelek esetében 4,3 millió forint hitel 10 évre történő felvétele, illetve 5,6 millió forint hitel 15 évre történő felvétele vagy 6,8 millió forint hitel 20 évre történő felvétele eredményez körülbelül 50 ezer forintos havi törlesztő részletet.

Az adókedvezmény összegét az állami bevételekből vonják le, pontosabban be nem folyt adóként érvényesül, azaz a jövedelmet megkereső egyén ennyivel kevesebb adót fizet az államnak - írja a Magyar Hírlap. Ha az adókedvezményt nem a teljes törlesztésre, hanem csak annak kamattartalmára lehetne igénybe venni, akkor a felvett hitel tőkerészét teljes mértékben vissza kellene fizetni, így az adókedvezmény mintegy pótlólagos kamattámogatásnak fogható fel.

Rosszul járhatnak, akik kisebb hitelt vesznek fel

A Magyar Hírlap számításai szerint ebben az esetben jelentősen növekedne az a hitelösszeg, amelynél a kedvezmények mértéke elérné a maximumot. A 15 éves futamidőnél ez az összeg jelenleg 5,6 millió forint, az új rendszerben pedig körülbelül 9 millió forint lenne, akkor, ha a kezelési költséget is támogatnák. Így éppen azok a rétegek jutnának lényegesen rosszabb helyzetbe, akik viszonylag kisebb összegű hiteleket vesznek fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!