Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre népszerűbb a vasárnapi vásárlás

2002.06.12. 09:48
Tovább nőtt a hétvégi bevásárlás népszerűsége, a GfK Piackutató Intézet adatai szerint 2001-ben a napi fogyasztási cikkek összes vásárlásából 4 százalék jutott vasárnapra, szemben a 2000. évi 3 százalékkal.

Az értéket vizsgálva 4 százalékról 5 százalékra nőtt a vasárnapra jutó rész a hét napjainak forgalmából, ami azt mutatja, hogy a vasárnapi vevők az átlagosnál többet költenek - derül ki a GfK összesítéséből.

Az élelmiszerek és háztartási vegyi cikkek beszerzésének legerősebb napja országosan a péntek, ezen a napon bonyolódott 2001-ben az összes forgalom 20 százaléka. Sorrendben a következő legfontosabb nap a szombat 19, a szerda és csütörtök egyaránt 15 százalékkal. Hétfőre és keddre az összes költés 13-13 százaléka jutott.

A hétvégén vásárolnak inkább a hipermarketekben

A GfK adatai szerint az egyes bolttípusoknál jelentős eltérések tapasztalhatók. A hipermarketekben a péntek és a szombat egyformán forgalmas, a hét első fele pedig gyengébb, különösen a hétfő. A szupermarketekben és a diszkontokban a péntek dominál, a C+C áruházakban és az önálló kis boltokban pedig szombaton költenek a legtöbbet a vásárlók. A lánchoz tartozó kis boltokban a forgalom egyenletesebben oszlik meg a hét napjai között: péntek-szombatra jut forgalmuk 19-19, a többi hétköznapra pedig 15-15 százaléka.