Gusztáv
3 °C
6 °C

Egyre népszerűbb a vasárnapi vásárlás

2002.06.12. 09:48
Tovább nőtt a hétvégi bevásárlás népszerűsége, a GfK Piackutató Intézet adatai szerint 2001-ben a napi fogyasztási cikkek összes vásárlásából 4 százalék jutott vasárnapra, szemben a 2000. évi 3 százalékkal.

Az értéket vizsgálva 4 százalékról 5 százalékra nőtt a vasárnapra jutó rész a hét napjainak forgalmából, ami azt mutatja, hogy a vasárnapi vevők az átlagosnál többet költenek - derül ki a GfK összesítéséből.

Az élelmiszerek és háztartási vegyi cikkek beszerzésének legerősebb napja országosan a péntek, ezen a napon bonyolódott 2001-ben az összes forgalom 20 százaléka. Sorrendben a következő legfontosabb nap a szombat 19, a szerda és csütörtök egyaránt 15 százalékkal. Hétfőre és keddre az összes költés 13-13 százaléka jutott.

A hétvégén vásárolnak inkább a hipermarketekben

A GfK adatai szerint az egyes bolttípusoknál jelentős eltérések tapasztalhatók. A hipermarketekben a péntek és a szombat egyformán forgalmas, a hét első fele pedig gyengébb, különösen a hétfő. A szupermarketekben és a diszkontokban a péntek dominál, a C+C áruházakban és az önálló kis boltokban pedig szombaton költenek a legtöbbet a vásárlók. A lánchoz tartozó kis boltokban a forgalom egyenletesebben oszlik meg a hét napjai között: péntek-szombatra jut forgalmuk 19-19, a többi hétköznapra pedig 15-15 százaléka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!