Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

PSZÁF: veszélyes törekvések a szövetkezeteknél

2004.09.05. 10:13
Veszélyes tendenciára hívja fel a PSZÁF a lakosság figyelmét. A felügyelet megállapítja, egyre több befektető szerez irányítási jogokat - befolyásoló részesedést - szindikátusi szerződésekkel a szövetkezetkben, olykor a jogszabályokat is megkerülve. Ez akkor válhatt veszélyessé, ha váratlanul kiszállnak, megrendítve ezzel a szövetkezet pénzügyi helyzetét.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) veszélyesnek tartja, ezért minden lehetséges eszközzel fellép az ellen, hogy alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek szindikátusi szerződéssel tulajdonosként jelenjenek meg szövetkezetekben.

A PSZÁF honlapján közzétett ismertetése szerint a közelmúltban több olyan törekvést észlelt a PSZÁF, amelyek arra irányultak, irányulnak, hogy egyes, alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek, vállalkozások, befektetői körök szindikátusi szerződéseken keresztül részjegy-szerzéssel, tulajdonosként lépjenek be a takarékszövetkezetekbe. A takarékszövetkezetek így kívánják pénzügyi helyzetüket, tőkehelyzetüket stabilizálni, működésük eredményességét növelni.

külön jogokat szereznek

A felügyelet azonban figyelmeztet, hogy az ilyen szindikátusi szerződések jellemző sajátossága, hogy a tagként belépő befektetők külön jogokat - így a szövetkezet irányító és ellenőrző testületeiben a tagok többsége kijelölésének a jogát - tartják fenn maguknak.

Ennek következtében - adott esetben a felügyelet előzetes engedélye nélkül, az engedélyezési eljárás megkerülésével - döntő irányítási joghoz, a hitelintézeti törvény szerinti befolyásoló részesedéshez jutnak a szövetkezetben.

Hozzáteszik, hogy ilyen esetben e befektetői köröknek lehetőségük nyílik a takarékszövetkezet gazdálkodásának saját érdekeikhez igazodó meghatározására. Ez a tagság, az ügyfelek, betétesek többségének érdekeitől eltérhet, azzal ellentétes lehet.

Veszélyes lehet a kilépésük

A szövetkezetek működésére nézve jelentős problémát vethet fel, ha az adott szövetkezetbe tagként belépő, részjegyet jegyző befektetők kezében koncentrálódik a szövetkezet jegyzett tőkéjének egy jelentősebb hányada. A befektetői csoport esetleges kilépése, illetve az ezzel együtt járó pénzkivonása ugyanis megrendítheti a szövetkezet tőkehelyzetét, veszélybe kerülhet biztonságos működése.

Ezeket a törekvéseket a felügyelet egyértelműen nemkívánatosnak és elkerülendőnek tartja, és valamennyi, a jogszabályok adta eszközével fel fog lépni ellene, fogalmaz a PSZÁF. A betétesek, ügyfelek érdekében sem engedhető meg, hogy az alapvetően lakossági, kisvállalkozói igények kielégítésére hivatott takarékszövetkezetek irányítása, gazdálkodása szűk befektetői körök érdekeit szolgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?