Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

PSZÁF: veszélyes törekvések a szövetkezeteknél

2004.09.05. 10:13
Veszélyes tendenciára hívja fel a PSZÁF a lakosság figyelmét. A felügyelet megállapítja, egyre több befektető szerez irányítási jogokat - befolyásoló részesedést - szindikátusi szerződésekkel a szövetkezetkben, olykor a jogszabályokat is megkerülve. Ez akkor válhatt veszélyessé, ha váratlanul kiszállnak, megrendítve ezzel a szövetkezet pénzügyi helyzetét.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) veszélyesnek tartja, ezért minden lehetséges eszközzel fellép az ellen, hogy alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek szindikátusi szerződéssel tulajdonosként jelenjenek meg szövetkezetekben.

A PSZÁF honlapján közzétett ismertetése szerint a közelmúltban több olyan törekvést észlelt a PSZÁF, amelyek arra irányultak, irányulnak, hogy egyes, alapvetően tőkebefektetéssel foglalkozó személyek, vállalkozások, befektetői körök szindikátusi szerződéseken keresztül részjegy-szerzéssel, tulajdonosként lépjenek be a takarékszövetkezetekbe. A takarékszövetkezetek így kívánják pénzügyi helyzetüket, tőkehelyzetüket stabilizálni, működésük eredményességét növelni.

külön jogokat szereznek

A felügyelet azonban figyelmeztet, hogy az ilyen szindikátusi szerződések jellemző sajátossága, hogy a tagként belépő befektetők külön jogokat - így a szövetkezet irányító és ellenőrző testületeiben a tagok többsége kijelölésének a jogát - tartják fenn maguknak.

Ennek következtében - adott esetben a felügyelet előzetes engedélye nélkül, az engedélyezési eljárás megkerülésével - döntő irányítási joghoz, a hitelintézeti törvény szerinti befolyásoló részesedéshez jutnak a szövetkezetben.

Hozzáteszik, hogy ilyen esetben e befektetői köröknek lehetőségük nyílik a takarékszövetkezet gazdálkodásának saját érdekeikhez igazodó meghatározására. Ez a tagság, az ügyfelek, betétesek többségének érdekeitől eltérhet, azzal ellentétes lehet.

Veszélyes lehet a kilépésük

A szövetkezetek működésére nézve jelentős problémát vethet fel, ha az adott szövetkezetbe tagként belépő, részjegyet jegyző befektetők kezében koncentrálódik a szövetkezet jegyzett tőkéjének egy jelentősebb hányada. A befektetői csoport esetleges kilépése, illetve az ezzel együtt járó pénzkivonása ugyanis megrendítheti a szövetkezet tőkehelyzetét, veszélybe kerülhet biztonságos működése.

Ezeket a törekvéseket a felügyelet egyértelműen nemkívánatosnak és elkerülendőnek tartja, és valamennyi, a jogszabályok adta eszközével fel fog lépni ellene, fogalmaz a PSZÁF. A betétesek, ügyfelek érdekében sem engedhető meg, hogy az alapvetően lakossági, kisvállalkozói igények kielégítésére hivatott takarékszövetkezetek irányítása, gazdálkodása szűk befektetői körök érdekeit szolgálja.