Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Medgyessy szerint racionálisabb gazdálkodás kell

2002.10.31. 13:30
Normális, kiegyensúlyozott, racionálisan költekező év lesz a következő. Legalábbis ezt ígérte a miniszterelnök az MSZP parlamenti frakciójának ülésén elmondott felszólalásában.
"Fordulatra nincs szükség, kiigazításra azonban van" - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, a magyar gazdaság helyzetét értékelve az MSZP parlamenti frakciójának szerdai ülésén.

Racionálisabb költekezés

A kormányfő a képviselőcsoport előtt ismét értékelte az önkormányzati választások után kialakult politikai helyzetet, vázolta kormánya legfontosabb célkitűzéseit és ismertette a jövő évi költségvetés prioritásait. Medgyessy Péter a következő esztendőt a gazdaság szempontjából normális, kiegyensúlyozott, racionálisan költekező évnek minősítette. Hangsúlyozta, hogy nincsen szükség semmilyen megszorító intézkedésre és nem is lesz ilyen. Az államháztartás magas, 5,7 százalékos hiányáról szólva azt mondta, hogy emellett még körülbelül 2-3 százalékos egyszeri, csak az idei évre szóló elemek is növelik azt. Hangsúlyozta azonban, hogy a kormány tervei szerint az 5,7 százalékot jövőre 4,5 százalékra szorítják le. Ennek érdekében azonban a kiadási oldalon a miniszterelnök szerint racionálisabb gazdálkodásra van szükség. Mint mondta, a kabinet tudatosan nem az egyensúlyjavítás másik formáját, az adók növelését választotta megoldásként.

Folyamat

A 2003-as év költségvetési prioritásainak a család- és gyermektámogatásokat, a közalkalmazottak, köztisztviselők, a bírósági és ügyészségi dolgozók bérének növelését, a nyugdíj, az özvegyi nyugdíj emelését és a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetését nevezte. A beszéd visszatérő eleme volt, hogy a kormány nem egyszerre kívánja ígéreteit megvalósítani, hanem egy folyamat részeként, ami nem január elsején, hanem idén májusban a kormány megalakulásakor kezdődött. Medgyessy Péter úgy vélte: a lehetőségek a fenntartható növekedésre és a célok teljesítésére adottak a nem túlságosan kedvező külgazdasági környezet ellenére is. A magyar gazdaság ugyanis erős és jó a teljesítőképessége.

Nincs ok nagyképűségre

A miniszterelnök ismét értékelte az önkormányzati választások nyomán kialakult politikai helyzetet. Az MSZP-SZDSZ koalíció sikerével kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy nem csak veszíteni, hanem győzni is méltósággal kell. "Nincs ok sem a nagyképűségre, sem az elbizakodottságra" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a csupán annyi történt, hogy a koalíció tavasszal és ősszel is jogot kapott az ország irányítására, programja teljesítésére. Az elmúlt öt hónap MSZP-s parlamenti munkáját Medgyessy Péter jónak értékelte. Megköszönte a képviselőknek a fegyelmet és hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a fegyelem és a demokrácia nem zárják ki egyemást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!