Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elfogadták a 2006-os büdzsé sarokszámait

2005.11.29. 18:16
A parlament kedden délután elfogadta a 2006-os költségvetés sarokszámait: a hiányt 1 531 milliárd, a kiadási főösszeget 7 506,8 milliárd forintban, a bevételi főösszeget 5 975,8 határozta meg.

A költségvetési bizottság módosító javaslatát 192 igen szavazattal, 84 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház. Két kormánypárti politikus is nemmel szavazott, Molnár Gyulát nem sikerült elérni, Wekler Ferenc (SZDSZ) elmondta: véletlenül nyomta meg a "nem" gombot. A módosítás eredményeképpen a jövő évi büdzsé hiánya - az eredeti javaslathoz képest - 2,3 milliárd forinttal csökkent.

Veres: 2008-ra teljesíthetők a maastrichti kritériumok

A kormány által szeptember végén, Veres János vízibivalybőr táskájában szállított tervezettől jelentős az eltérés. A bevételi oldalon 5 775,79 milliárd, a kiadási oldalon 7 309,09 milliárd forint szerepelt, a hiányt 1 533,3 milliárd forintra kalkulálták.

"Az Országgyűlés előtt lévő jövő évi költségvetés elfogadása esetén lehetővé válik a már említett 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedés, a 2 százalékos infláció elérése, s ez a költségvetés biztosítja azt is, hogy 2008-ra Magyarország teljesítse a maastrichti kritériumokat, azaz az euró 2010-es bevezetésének feltételeit" - fogalmazott Veres János.

Eredményes volt az önkormányzati lobbi

Az eredetileg benyújtotthoz képest a a tervezett államháztartási hiány nem módosul, az a GDP 4,7 százalékát teszi ki - jelezte a pénzügyminiszter a szavazás előtt. A kiadási főösszeg az eredeti előirányzathoz képest 197,7 milliárd forinttal, míg a bevételi főösszeg 200 milliárd forinttal emelkedett.

A kiadási oldalon egyebek mellett az "önkormányzati lobbi" hatására a helyhatóságok támogatása növekedett számottevően. Így többletforrásokat kapnak egyebek mellett a kistérségi célú önkormányzati társulások. Emellett átcsoportosítottak néhány, az alapfokú művészeti oktatás támogatásához kapcsolódó tételt, elfogadták a kivételes, méltányossági özvegyi nyugdíjról szóló módosító javaslatot.

Az egészségügyi tárca költségvetésébe egy módosítás hatására bekerült a Magyar Vöröskereszt támogatása. Csökkentették viszont az uniós támogatások intézményrendszerének fejlesztésére szánt pénz mennyiségét. A képviselő indítványok ellenére nem növelték sem a roma telepeken élők integrációs programjára szánt keretet, sem a szociális étkeztetés egy főre jutó normatíváját.

Mindent egy év alatt

Mint arról beszámoltunk, a ciklus utolsó büdzséje választási büdzsére sikeredett, a 2005-ös büdzsé után a 2006-ra tervezett deficit megduplázódott, bár ennek a választási osztogatás mellett a tavalyi alultervezettség (áfabevételek elmaradtak a várttól) is okolható.

Az Indexnek októberben nyilatkozó szakértő szerint az inflációnál nagyobb mértékű deficit az autópályaépítések, a családtámogatási rendszer átalakítása és az adócsökkentés számlájára írható. A Gyurcsány-kormány egy év alatt minden problémát meg akar oldani, fogalmazott Palócz Éva a Kopint-Datorg elemző cég szakértője.

Ugyancsak növelte a hiány mértékét, hogy az autópálya-építések költségét, 286 milliárd forintot az unió közbeszólására vissza kellett parancsolni a büdzsébe, a hitelt átvállaló Nemzeti Autópálya Rt.-től.

Az idei büdzsé 8,5-9 százalékos hiányára kiadásnöveléssel és bevételcsökkentéssel kalkuláló 2006-os büdzsé elemzők szerint a 12 százalékot is elérheti, a kincstári optimizmus 8,5 százalékkal számol.