Olivér
5 °C
8 °C

Miért érdemes telket venni 80 millió forintért?

2006.09.01. 09:16
Hol vegyünk lakást a XII. kerületben? Miért érdemes befektetési céllal üres telket vásárolni Budapest legdrágább kerületében? Van-e bármilyen hatása a luxusadónak a hegyvidéki családi házak piacára? Félnek-e a vásárlók a bevezetendő ingatlanadótól? A Portfolio.hu a XII. kerület ingatlanpiacát hasonlította össze a II. kerületével.

A XII. ingatlanpiaci szempontból hasonló struktúrájú, mint a másik "zöld" kerület, a II - írja a lap. A hegyvidéki családi házas övezeten kívűl a XII.kerület belbudai részein szintén alapvetően olcsóbb árkategóriájú lakások a jellemzőek. Mindazonáltal a kerületben az értékesített ingatlanok átlagára meglehetősen magas, az Otthon Centrum kerületi irodájának adatai szerint mintegy 27 millió forint.

A bel-budai részeken a használt lakásárak 250 ezer Ft/nm-nél kezdődnek, s egészen 350 ezer forintig elmennek. Az előbbiek azonban jellemzően a Déli pályaudvar síneihez közel eső lakásokra vonatkoznak, míg utóbbiak már a hegyoldal alsóbb részein, a Böszörményi út fölötti részeken helyezkednek el. Az átlagos ár 300 ezer forint körül mozog négyzetméterenként. A II. kerület bel-budai részén ennél kedvezőbb árakkal (200-330 ezer Ft/nm) találkozhatunk, nem csoda tehát, ha ebben az ingatlanszegmensben (30 millió forint alatti használt lakások) az I. és a II. kerület is népszerűbb a vásárlók körében. A XII. kerületben a legnépszerűbb résznek Bel-Budán a MOM Park környéke számít.

Pohankovics Zoltán, a Duna House irodájának munkatársa szerint ez a piac alapvetően túlkínálatos, és az elmúlt időszakban az árak csökkenését figyelték meg. Ennek az ellenkezője mondható el az új építésű lakásokról, amelyekből viszonylag kevés épül, és az árak folyamatosan emelkednek. Az új építésű lakásoknál az árak 600 ezer Ft/nm-nél indulnak és egészen 1,2 millióig mennek el, ami jelentősen drágább a szomszédos II. kerület árainál (430-500 ezer Ft/nm).

A hegyvidéki részek családi házainak ára jellemzően 350-800 ezer forint között mozog, azaz jelentős különbségek vannak a kerületen belül is. 350-400 ezer forintos négyzetméteráron elsősorban régebbi, felújításra szoruló házat vásárolhatunk, míg 600 ezer forint fölött már általában úszómedencét, szaunát is kapunk a pénzünkért. Ebben az árszegmensben sok külföldi vevő is akad, sokan közülük elsősorban befektetésként vásárol itt családi házat, villát, mondta el Pohankovics Zoltán.

A Portfolio.hu által megkérdezett XII. kerületi ingatlanpiaci szereplők egybehangzó állítása szerint a luxusadónak gyakorlatilag semmilyen hatása nem volt a drága, 100 millió forint fölötti lakások piacára. A szabályozás szerint az "álomhatárt" túllépő ingatlanokat ugyanis jellemzően társasházzá nyilvánították tulajdonosaik, kikerülve így az újonnan kreált terhet. A kormányzat tervei szerint 2008-tól bevezetendő ingatlanadó egyelőre szintén nem befolyásolja a piacot az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a kerületben elsősorban a 20 és 30 millió forint közötti és a 80 millió fölötti szegmens aktív, a két árkategória között a piac passzivitást mutat. A 80 milliónál értékesebb házakat sok esetben befektetési céllal vásárolják.

Érdekes befektetési lehetőségnek számít a telekvásárlás a kerületben, mert az árak meglehetősen magasak. Az OC munkatársa szerint még így is érdemes belevágni és az üres telken társasházat fejleszteni. Az új építésű társasházi lakásokból kevés van a kerületben így azokat a már említett magas áron és viszonylag gyorsan lehet értékesíteni. A beépíthetőség általában 15 százalékos, az árak jellemzően 80 millió forintnál kezdődnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?