Válságot orvosol az influenza

2009.02.10. 07:44
Jó néhány dél- és nyugat-dunántúli cégnél a termelés szempontjából nem okoz nagyobb gondot, hogy egyre több az influenzás dolgozó, miután továbbra is alig van munka. Persze arra is van példa, hogy az egyre terjedő járvány épp a legrosszabbkor, egy nagy megrendelés idején dönti le lábukról az alkalmazottakat, akik közül - munkahelyüket féltve - sokan még lázasan sem akarnak otthon maradni.

Az influenzajárvány tetőzése a vállalatoknak is több-kevesebb gondot okoz. Szekeres Tamás, a négy telephelyen több mint 300 dolgozót foglalkoztató Delta Fém- és Acélipari Kft. humánpolitikai igazgatója elmondta, jelenleg már közel nyolcvanan vannak táppénzen s a betegek száma napról napra nő. Az egyik dél-dunántúli gyártóbázisukat már bezárták, mert a vezetők is ágynak estek.

Szekeres ugyanakkor hozzátette, a járvány terjedése nem okoz különösebb fennakadást a termelésben, hiszen az elmúlt év második felétől egyre kevesebb a feladatuk. Karácsony előtt több mint harminc dolgozónak mondtak fel, s az elmúlt hetekben épp azt tervezték, hogy milyen újabb intézkedéssel tudnak úrrá lenni a helyzeten. Az biztos, hogy vagy munkaidő-csökkentésre, üzembezárásra, vagy újabb létszámleépítésre lesz szükség, ám a döntéssel megvárják a járvány végét.

Az elmúlt néhány napban a háromszorosára nőtt a táppénzen lévő dolgozók száma a Kerka Ruhaipari Gyártó és Kereskedelmi Kft.-nél, lassan hetvenen nem dolgoznak - nyilatkozta Kollár Lászlóné gazdasági igazgató. A drasztikus rendelésállomány-csökkenés miatt épp a termelés teljes átszervezésére, a munkaidő csökkentésére készültek, ám ezt most felfüggesztették, hiszen ilyen mértékű leépítésre azért nincs szükség. Ráadásul épp a befejező munkaműveleteket, illetve a logisztikai, szállítási feladatokat végző dolgozók közül betegedtek meg a legtöbben. A gazdasági igazgató közölte, megpróbálják átcsoportosítani az embereket, de immár arra is van példa, hogy mire a munkatárs beletanul az új feladatba, megbetegszik.

Van, ahol nem a leépítést prolongálja, hanem valóban a termelést nehezíti a járvány: Fényes Péter, a Globál 97 Műanyagipari Kft. ügyvezető igazgatója szerint a lehető legrosszabbkor ütötte fel a fejét a kór, hiszen csaknem négy hónap után a közelmúltban egy jelentős megrendelést kaptak. Alig két hét alatt több mint ötvenezer speciális alkatrészt kellene gyártaniuk és kiszállítaniuk Svájcba, miközben napról napra kevesebb az egészséges dolgozó. A hét elejétől ezért folyamatos műszakban dolgoznak, s visszavették húsz olyan munkatársukat is, akiktől még októberben, létszámleépítés kapcsán váltak meg.

Az ügyvezető igazgató szerint látszik, hogy az emberek egyre jobban féltik a munkahelyüket, mert jó néhányan még lázasan is dolgoznak. A minap az üzemorvossal közösen járták körbe a műhelyeket, és nyolc embert hazaküldtek. Akadt olyan, aki személyes garanciát kért arra, hogy a betegség miatt nem válunk meg tőle - tette hozzá az ügyvezető.

Hasonló helyzetről számolt be Kovács Mihály, a Sontan Elektronikai Alkatrészgyártó Kft. műszaki igazgatója is. Az elbocsátások után megmaradt kilencven emberük közül tucatnyian már jártak orvosnál, ám eddig csak hárman mentek táppénzre. Többen a felszólítás után sem voltak hajlandók hazamenni. A műszaki igazgató elmondta, a februárra már korábban ütemezett egyetlen jelentős megrendelést várhatóan bérelt munkaerővel fogják teljesíteni, hiszen az nem járható út, hogy az üzemcsarnok úgy néz ki, mint egy kórterem, ahol minden második ember gyógyszert szed és köhög, ráadásul az egészségesek egyre jobban ki vannak téve a fertőzésnek.