1900 milliárd forint az építőipar élénkítésére

2009.02.11. 17:42
Az elmúlt hónapokban már jelzett, a gazdasági válság hatásait a beruházási, döntően építőipari keresletélénkítésen keresztül enyhíteni igyekvő program kereteit ismertette mai sajtótájékoztatóján a gazdasági tárca. A kiadott tájékoztató szerint 2010 végéig összesen közel 1900 milliárd forintnyi, döntő részben uniós támogatással finanszírozott építőipari beruházás indul, amely közel 650 projektet jelent.

A kormány részéről még a tavaly őszi Gazdasági Csúcson jelezte Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter, hogy egyéb (pl. munkahelymegőrző és teremtő, likviditásfokozó) lépések mellett egy komoly építőipari beruházási programmal kívánja élénkíteni a belső keresletet a szűkülő exportpiacok kihívására reagálva a kormány.

Ez a program részben ellensúlyozhatja a gazdasági válság hatásait - szögezte le a mai, a nagy építőipari cégekkel és szervezetekkel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Bajnai Gordon a Portfolio.hu tudósítása szerint. A kormány a program elindításától azt reméli, hogy több tízezer munkahely menthető majd meg.

Főként közlekedési és közoktatási projektek

Legnagyobb részben közlekedési és közoktatási projektek találhatók a felsorolt listán. Még az idei első félévben mintegy 620 milliárd forintnyi beruházási program elindítására kerül sor, jelenleg pedig már 440 milliárd forintot elérő program megvalósítása zajlik, azaz "orrnehézre" tervezi a programot a kormány. A jövő évben elindítani tervezett projektek összes prognosztizált értéke 230 milliárd forint lesz.

Bajnai kiemelte, hogy a most közzétett terjedelmes dokumentum tételesen tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 24 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km-nyi közúti beruházás valósulhat meg.

Az építőipar teljesítménye 2006-ban stagnált, majd 2007-ben 17 százalékos, 2008-ban 6 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A magyar építőipar 1 éves teljesítménye felel meg a 2009-2010 során elinduló, most közzétett építőipari beruházási programnak. Jelenleg már mintegy 400 milliárd forintnyi program megvalósítása fut az 1900 milliárdból - jelezte Bajnai, aki hozzátette, hogy az 1900 milliárd forint (pontosabban 1868 milliárd forint) a közbeszerzés előtti becsült érték, amely a közbeszerzési verseny eredményeként jelentősen módosulhat.

Újságírói kérdésre válaszolva Bajnai elmondta, hogy a ma közzétett beruházási program alapvetően az EU-s forrásokra épül, mivel az átlagos uniós támogatási arány 85 százalék (de projektekként nagy a szórás), a fennmaradó részt a hazai költségvetés, illetve az önkormányzatok/vállalatok vállalják.

A kiadott sajtóanyag alapján a ma bejelentett komoly építőipari beruházási program keretébe tartozik többek között az M4 autóút hiányzó Pest megyei szakaszának kiépítése, a Mezőcsáti Kistérség járóbeteg szakellátásának fejlesztése, vagy a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója és még 633 másik nagyobb építőipari beruházás.

Programok - határidőkkal ellátva

A kiadott terjedelmes dokumentum bevezetője szerint a projektek felsorolásában azok szerepelnek, amelyeknél a projektgazdák (önkormányzatok, vállalkozások) már elnyerték uniós támogatást, de a lista nem minden, uniós forrást elnyert projektet tartalmaz.

Az azonnali tájékozódást és a számonkérhetőséget segítheti Bajnai Gordon szerint az, hogy a ma kiadott projektlista az Építőipari Piactér internetes keresőben továbbfejlesztett módon a projekt várható indítási dátumát is tartalmazza. Ezt az építőipari cégek szorgalmazták az ágazatban tapasztalható nagyfokú bizonytalanság mérséklése érdekében.

További intézkedések

A Gazdasági Csúcson a 2009-2010-es évre egy 1400 milliárd forintos válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéssorozatot jelentett be a kormány, amelynek folyamatos megvalósításával mára már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a hazai vállalkozások számára - emelte ki a gazdasági tárca vezetője.

Bajnai azt is jelezte, hogy a mai napon mintegy 100 ezer hazai vállalkozásnak küldtek ki egy terjedelmes e-mailt, amely azon pénzügyi lehetőségeket (kedvezményes hitelek, garanciák, kamattámogatások, pályázatok, stb.) és a további információs forrásokat foglalja össze, amely az információiáramláson keresztül mérsékelheti a recesszió mértékét.