Próbaper a megnövekedett a törlesztőrészletek miatt

2009.02.12. 07:20 Módosítva: 2009.02.12. 11:39
A válság a bankoktól és az adósoktól függetlenül következett be, így a Czirmes György ügyvéd szerint a pénzintézet nem háríthatja egyoldalúan a hitelfelvevőre a megemelkedő törlesztőrészletet. Hogy közös legyen a teherviselés, az ügyvéd próbapert indít, beadványát már el is fogadták.

A forint gyengülése miatt megnövekedett törlesztőrészletekről hamarosan a bíróságnak is tárgyalnia kell, ugyanis próbaper indul az egyik bank ellen. A keresetet beadó Czirmes György ügyvéd az RTL Híradóban csütörtökön reggel elmondta: azt szeretné elérni, hogy a szerződésekben szereplő összeghez képest jelentősen megnövekedett mostani törlesztő részlet különbözetét osszák meg a bankok és az adósok.

A szerződésmódosításra, még az egyoldalúra is lehetőséget ad a magyar polgári jog, ha előre nem látható esemény történik. A próbaper azért indul, hogy kiderüljön: a mostanihoz hasonló, jelentős törlesztőrészlet-emelkedés már az a kategória, aminek költségeit nem terhelheti egyoldalúan a bank az adósra.

Vagyis a bank is vállalja a kockázatát annak a helyzetnek, ami a bankoktól és az adósoktól függetlenül következett be. A próbaper beadványát elfogadták, az ügyvéd szerint várhatóan 3-4 hónap múlva kezdődhet a tárgyalás.  • Tippek
  • Lakáshitel