Idén 5 százalékos visszaesés, jövőre helybenjárás jöhet

2009.02.13. 10:40
A 2010-es év még menthető lenne: kiadáscsökkentés és adócsökkentés, a recept ismert, előrelépés továbbra sincs, a növekedés közben rég eltűnt, a visszaesés nagyobb, mint azt akár az elemzők várták.

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 2,1 százalékkal csökkent 2008. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára ± 0,2 százalékpont. A 2008. évi gazdasági növekedés mértéke 0,6 százalék, a naptári hatás kiszűrésével 0,3 százalék volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék - tette közzé a statisztikai hivatal péntek reggel.

Az éves adatok összehasonlításánál a naptári hatással (a munkanapok számával) korrigált adatok a mérvadóak, az erre vonatkozó elemzői becsléseket a gazdaság valós teljesítménye alulmúlta: a korábbi várakozások 1,4 százalékos visszaesést vetítettek előre. A 2,1 százalékos csökkenési ütem egyben azt is jelenti, mintegy 20 éve nem teljesített ilyen rosszul (a növekedési ütemet tekintve) a magyar gazdaság.

És a java még hátra van, mondja Török Zoltán. A Raiffeisen Bank elemzője szerint az optimista forgatókönyv megvalósulása esetén lehet az idén 3,5 százalékos visszaeséssel számolni, míg a pesszimistább változatban 4-5 százalékkal is csökkenhet a GDP. A mostani adat az idei előrejelzéseken már nem változtat sokat, csak alátámasztja azokat, és jelzi, szépen kifejlett recesszió volt Magyarországon már a tavalyi év végén is.

Van, ismert a recept

A kilábalás egyelőre nem látszik: Török Zoltán szerint az idei jelentős visszaesés után 2010-ben is csak azzal számolhatunk, hogy az esés megszűnik, de a növekedési ütem 0 százalékos lehet. Ezen egy dolog segítene, a recept jól ismert, sokszor elhangzott már: jelentős adócsökkentésre lenne szükség, amit a kiadások érdemi visszaszorításával kellene fedezni, ennek politikai árát azonban úgy tűnik a kormány nem akarja vállalni. Török Zoltán szerint a mostani adócsomag inkább adóátrendezésnek, mintsem reformnak tekinthető, így nem várható tőle jelentős előrelépés.

A kormánynak ugyanakkor abból a szempontból is figyelembe kell vennie a mostani KSH-adatot, hogy aligha fenntartható a költségvetési makrópálya a recesszió idei, eddig kalkulált mértékével, annak érdekében, hogy később ne kelljen újratervezni a számokat, indokolt lenne a 4-5 százalékos visszaesési várakozást figyelembe venni.

Az infláció rendben van

Az ugyancsak ma publikált inflációs adatról szólva Török Zoltán elmondta, az szinte megegyezik a várakozásokkal, melyek 3 százalékról szóltak (januári, év/év), ehelyett 3,1 százalékos lett az ütem. Az elemző szerint az idei éves átlag is e szint körül alakul, még a tervezett áfaemeléssel együtt is, anélkül inkább 2 százalék közelébe kúszna le a mutató. Ugyanakkor az éven belüli lefolyás nem egyenletes, a nyáron 2 százalék körüli adatokat láthatunk majd, az év végén viszont, ahogy a világban a várakozások szerint újra megindul a növekedés és ezzel például a nyersanyagárak emelkednek, 4 százalék körüli lehet a mutató.

Az elemző szerint ezzel együt, egyebek között a gyenge forintra is tekintettel februárban nem várható kamatcsökkentés, viszont később folytatódhat. A forintárfolyamot középtávon a 270-280-as sávba várja visszakapaszkodni az elemző.