Megvette a Mercedes a kecskemét gyár telkét

2009.02.13. 13:00
A Mercedes új üzemének leendő igazgatója, Michael Friess és Zombor Gábor, a város polgármestere aláírta pénteken a beruházáshoz szükséges terület adásvételi szerződését Kecskeméten. A 441 hektáros terület nettó áron közel kilencmilliárd forintért cserélt gazdát. Az adásvétel előkészítése mintegy fél évet vett igénybe.

„Büszkén mondhatjuk, hogy amit vállaltunk, azt maradéktalanul teljesítettük” - mondta a polgármester, emlékeztetve arra, hogy a Daimler több helyszín közül választotta Kecskemétet. Úgy vélte, a döntésben szerepet játszott, hogy a város az első pillanattól kezdve aktív, együttműködő partnerként vett részt a projekt megvalósításában.

A polgármesteri hivatal cselekvő résztvevőként kapcsolódott be az engedélyezési eljárások lebonyolításába is, így e folyamat gyorsan zajlott: mintegy fél év alatt minden feltétel teljesült az új Mercedes-gyár építési munkálatainak megkezdéséhez.

A polgármester kiemelte: a beruházás érdekeit szem előtt tartva mindent megtettek, hogy a 441 hektáros, korábban 170 parcellából álló terület minél előbb olyan állapotba kerüljön, hogy a Daimler átvehesse a tulajdonjogot, és megkezdődjön a beruházás tényleges megvalósítása. A földvásárlás fedezetéül a korábban kibocsátott kötvény szolgált, ez teremtett forrást a terület megvásárlásához és továbbértékesítéséhez.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern tavaly júniusban jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel.

A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai gyára lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és közvetlenül 2500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet jelent.

A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljeinek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni. A Mercedes új generációs A-és B-osztályának járműveit gyártja majd Kecskeméten.