Az Index kikérte a Hujber-erőmű hatástanulmányát

2009.02.17. 10:46
Az Index hétfőn hivatalos adatkérési kérelemmel fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy az bocsássa rendelkezésünkre a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházásáról szóló hatástanulmányt. A hivatal – amelynek 15 napja van kérésünk teljesítésére – még nem reagált, a minisztérium a hétre ígérte a dokumentum publikálását. Ezt több más szervezet is kérte már, a dokumentum a jövő generáció országgyűlési biztosa szerint is nyilvános.

Az Index az elmúlt héten írta meg, hogy elkészült a múlt év végére egy olyan hatástanulmány, amely a Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművének a világörökségi védettségű tokaji borvidékire gyakorolt hatásáról szól. A dokumentumot a Kulturális Örökség Hivatal rendelte meg az ÖKO Zrt.-től, és bár arra alapozva készült el a világörökség megőrzési állapotjelentése, magát a hatástanulmányt eddig nem tették közzé.

Az Index ezért hétfőn levélben kérte Mezős Tamást, a KÖH elnökét, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló adatvédelmi törvény rendelkezései alapján bocsássa rendelkezésünkre a dokumentumot. Megítélésünk szerint a hatástanulmány – amelynek pontos elnevezése nem ismert, a környezeti, a világörökségi és az örökségvédelmi kifejezéseket is használták rá az aziránt érdeklődők – olyan közérdekű adat, amibe bárki betekinthet. A KÖH-nek 15 napja van, hogy a dokumentumot eljuttassa hozzánk, ha az adatkérési igényünknek ennyi idő alatt nem tesznek eleget, bírósági eljárásban kérjük annak nyilvánosságra hozatalát.

Az Index megkeresésére a KÖH még nem reagált. A hivatal korábban szóban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az oktatási és kulturális tárcától kaptak utasítást arra: egyelőre ne publikálják a tanulmányt (korábbi kérdésünkkor a minisztérium azzal zárkózott el az érdemi válaszadástól, hogy a tanulmány megrendelője a KÖH volt). Újbóli megkeresésünkre a minisztérium egyhetes várakozást követően hétfőn délután annyit közölt: „A hatástanulmányt a vonatkozó törvényeknek megfelelően tesszük nyilvánossá. Ennek részleteiről még ezen a héten tájékoztatjuk Önt".

A nyilvánosságra hozatalt követelő álláspontunkkal nem vagyunk egyedül. Az elmúlt héten szintén kérte a hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát – egymástól függetlenül – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi mozgalom is. Schiffer András, az LMP szóvivője azzal érvelt, hogy a természeti és kulturális örökségünk védelmével összefüggő környezeti információk minősítetten közérdekű adatok. Az LMP úgy véli, a hagyományaik fennmaradásáért, maguk és utódaik életminőségéért aggódó polgároknak jogukban áll jól informáltan részt venni a lakókörnyezetük sorsát érintő nyilvános vitákban – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Egyetért a dokumentum nyilvánosságra hozatalát követelőkkel Fülöp Sándor, a jövő generáció országgyűlési biztosa is, aki megválasztása után elsőként a szerencsi beruházással kezdett foglalkozni. Az Index kérdésére adott írásos válaszában közölte: „véleményem szerint az Öko Zrt.-től rendelt örökségvédelmi hatástanulmány közérdekű adat, ezért abba bárki betekinthet, ezt a véleményemet ki fogom fejteni az ügyben készülő állásfoglalásomban is".

Fülöp Sándor az Indexszel azt is közölte: három szakértőjük dolgozott az ügy feltárásán, ami mostanra végett ért. A vizsgálat során „a környezetvédelmi engedélyezési folyamatban találtunk néhány olyan elemet, ami véleményünk szerint nem felel meg a jogszabályoknak". Emellett a beruházás a jelenlegi tervek szerint „energiapolitikai és agrár-könyezetvédelmi hatásai véleményünk szerint aggályosak". A jövő generáció ombudsmanja várhatóan február végére készíti el az állásfoglalás-tervezét az ügyről.