Hisztériának tűnik a nagy állatos támogatás

2009.02.19. 16:09 Módosítva: 2009.02.19. 17:00
Póka István kifakadt, mert szerinte kutyaeledelre és kutyawellnessre költötték az EU-s kutatás-fejlesztési pénzeket. Az üzletembert szerdán rendőrök vitték el a gazdasági minisztériumból, ahol éhségsztrájkba akart kezdeni. Az általa kifogásolt pályázatoknak azonban nem találtuk nyomát.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy milyen támogatásoktól háborodott fel Póka István üzletember annyira, hogy csak rendőrök tudták kivinni a gazdasági minisztériumból, ahol éhségsztrájkba akart kezdeni.

Mint arról szerdán beszámoltunk, Póka cége hiába felelt meg egy EU-s kutatás-fejlesztési pályázat kritériumainak, mégse kapta meg az igényelt pénzt, mert kifogyott a keret. Póka többek között azért fakadt ki, mert állítása az míg az ő cége gépgyártással foglalkozik, és 22 főállású kutatót alkalmaz, addig arra érdemtelenek vitték el a támogatási pénzeket.

Szerinte a pályázaton főleg 2-3 évvel ezelőtt - valószínűleg kifejezetten a pályázati pénzek elnyerésére - alapított, 5-10 fős cégek voltak a befutók. Így például egy kutyaeledelt forgalmazó cég 250 millió forintot, egy kutyawellnesszel foglalkozó vállalkozó pedig 120 millió forintot kapott - olvasható Póka Istvánnak a minisztérium kabinetfőnökéhez írt levelében.

Megpróbáltunk utánemenni ezeknek a gyanúsan hangzó támogatásoknak. Kutyaeledel ügyben könnyebb volt a helyzet: az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. valóban foglalkozik kutyaeledellel és valóban nyert 251,9 millió forint kutatás-fejlesztési támogatást. A cég fő profilja azonban (nevéhez illeszkedve) elsősorban állatok számára készült gyógyszerek gyártása és forgalmazása. Ahogy a társaság pénzügyi igazgatójától megtudtuk, a támogatást kifejezetten gyógyszerek kutatására kapták, „egy ilyen pályázaton az eledelgyártás szóba sem jöhetett volna" - mondta Málics József. A cégre egyáltalán nem igaz, hogy alig néhány éve alakult volna, vagy alig néhány emberrel működne. Több évtizedes múltja, egyetemi kapcsolatai és országos hálózata van.

A kutyawellnes kérdésében viszont nem jutottunk előre. Ilyesmi pályázatot nem találtunk, bár a legutóbbi győztes pályázatoknak csak a rövid címeit ellenőriztük. Póka István sem tudta kérdésünkre konkrétan megnevezni a pályázatot, viszont biztos benne, hogy volt ilyen eset.

Állítása szerint a pályázatokat bírálók egyike mondta neki, hogy már kutyawellnest is támogattak. Póka szerint az is gyanús, hogy még senki sem cáfolta a minisztérium részéről, hogy ilyen célra is adtak támogatást. A tárcánál azt ígérték, hogy megpróbálják kideríteni, hogy mire gondolhatott Póka István, de egyelőre nem válaszoltak.