Megszűnik a napi standolás márciustól

2009.02.23. 19:42
Vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezéseket helyezett hatályon kívül hétfőn az Országgyűlés. Napi helyett havi standolás lesz, készpénzben 250 000 Ft-nál többet is lehet fizetni, házipénztárba pedig az éves árbevétel 2 százalékát lehet majd betenni.

Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is megváltozik, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

Az egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatot egyhangúlag, 364 igen szavazattal fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a most eltörölt, illetve módosított előírások esetleges megszegése miatt kiszabott bírságokat az APEH-nek hivatalból vissza kell vonnia, a befizetett büntetéseket pedig vissza kell fizetnie.

Míg a szocialista felszólalók többségében az ötpárti összefogást méltatták, ami nyomán eltörölték a vállalakozások körében tiltakozást kiváltó intézkedéseket, a fideszes felszólalók inkább arról beszéltek, hogy erre nem lett volna szükség, ha a kormány nem hoz eleve rossz döntést, amit nem egyeztetett a szakmával, és amit az ellenzék már annak elfogadása előtt is kifogásoltak.

Az előterjesztést két fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó nyújtotta be, majd ötpárti indítvánnyal módosították a standolás, a házipénztár és készpénzes fizetés szabályait.

A módosítás értelmében tehát megszűnik a február 1-jétől bevezetett, sokat bírált standolási rendszer, amely miatt a vendéglátóipari üzleteknek naponta készletforgalmi nyilvántartást kellett vezetniük az általuk készletezett és forgalmazott, zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok.

A napi standolás helyett márciustól havonta kell majd standolni, ugyanakkor a módosítás szerint visszamenőleg sem lehet majd bírságot kiszabni emiatt.

Az ötpárti javaslat eltörölte a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, és a megváltozott szabályok szerint márciustól a házipénztárba az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett 2 százalékot lehet betenni.

A Fidesz nevében korábban Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó javasolta, hogy vonják vissza a napi standolást, a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását.

Hétfőn ötpárti módosító javaslatot nyújtottak be az indítványhoz, és a házbizottságon megállapodtak abban, hogy házszabálytól való eltéréssel szavaznak a javaslatról.