Most igazán könnyű átverni a cégeket

2009.02.24. 13:02
A válság miatt sok cég fél attól, hogy visszaesnek a megrendelései, ezért óvatlanul, naivan vállal el munkákat. Ebben a környezetben elszaporodhatnak a cégek lehúzására szakosodott bűnözők, akik helyzetét a túlságosan engedékeny szabályozás is megkönnyíti.

A mérlegadásra kötelezett cégek egyharmada nem készít mérlegjelentést, havonta átlag 700 cégnek függeszti fel adószámát az APEH. A hazai, valóban működő vállalkozások követeléskezelési gyakorlata még mindig megdöbbentően naiv – mondja az egyik hazai követeléskezelő, a Direktinfo vezetője. Csatlós Csilla szerint ezek a jelenségek kedvező terepet jelentenek a megrendeléseik csökkenésétől rettegő vállalatok lehúzására szakosodott, fehérgalléros bűnözőknek.

A CompLex Céghírek kimutatása szerint 548 ezer, elvben működő, adatközlésre kötelezett hazai vállalkozás közül 2008-ban mindössze 317 ezer készített mérlegjelentést - hívta fel a figyelmet Csatlós Csilla. A vállalkozások mérlegjelentése világszerte a jogszerű működés előírt és ellenőrzött alapkövetelménye, melynek elmulasztását a cégek törlésével szankcionálják. A Direktinfo szerint azonban a magyar gyakorlat végtelenül engedékeny, tízezrével működnek cégek, amelyek ezen kötelezettségüknek évek óta nem tesznek eleget.

Ráadásul a kereskedelmi forgalom egyötödét a csaknem négyszázezer egyéni vállalkozók bonyolítja le, az ő pénzügyi teljesítményüket semmilyen hivatalos módon nem tudják a hitelező cégek vizsgálni. Ennek eredménye, hogy összesen 627 ezer cég működése, hitelképessége a velük partneri kapcsolatra lépni kívánó vállalkozások számára ellenőrizhetetlen.

Az adóhatóság havi átlagban 700 magyarországi cég adószámát függeszti fel. Így azok a vállalkozások, amelyek nem ellenőrzik a megrendelőiket folyamatos monitoringgal, könnyen bajba kerülhetnek. Ezekkel a partnerekkel nem szabad üzletelni, mert a felfüggesztett adószámú cégnek kiállított számla nem könyvelhető el és nem igényelhető rá vissza az áfa – mutat rá Csatlós Csilla.

A követelésbehajtó kimutatása szerint az egy százalékot sem éri el azon vállalkozások száma, amelyek az üzletkötés előtt megvizsgálják partnerük hitel- és fizetőképességét. A gyakorlat ma az, hogy mire a vállalkozások ráeszmélnek, hogy gond van, a rossz szándékú vevők már nem érhetők utol, vagy ha igen, más későn.

A felszámolás alá került cégeknél ugyanis a hitelezői igényeknek még a fél százalékát sem lehet kielégíteni. Ráadásul azon cégek ellen, amelyeket nem lehet felszólítani, mert nem veszik át a küldeményeket, nem lehet felszámolási eljárást kezdeményezni és a fizetési meghagyásos eljárás sem vezet eredményre.

A Direktinfo szerint ha nem szigorítják a szabályozást, és a vállalkozói szféra nem veszi sokkal komolyabban a hitelezésben rejlő veszélyeket, az idén soha nem látott, tömeges cégmegszűnés várható rengeteg, nemrég még jól prosperáló, tisztességes áldozattal.