Ötven százalékkal nőtt a Magyar Telekom nyeresége

2009.02.24. 09:56 Módosítva: 2009.02.24. 10:13
Igen pozitív gyorsjelentést tett közzé a Magyar Telekom ma hajnalban, nem csak a negyedéves számok érték el, illetve haladták meg a várakozásokat, de a menedzsment 2009-es előrejelzései is igen biztatóak.

A Magyar Telekom 93 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ez 54,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A társaságnak tavaly a negyedik negyedévben 12,6 milliárd forint nettó profitja volt, az elemzők 2008 utolsó negyedévére 9,375 milliárd forint profitot vártak.

Szolid tőzsdei reakció

Nem mondhatni, hogy a gyorsjelentés nyomán meglódult volna az MT papírok árfolyama, negyed tizenegykor 2,1 százalékos pluszban, 535 forinton álltak, de eddigi napi csúcsúk is csak 536 forint volt.

A piaci várakozásoknak árbevétel és üzemi eredmény szintjén megfelelő számokat publikált ma reggeli gyorsjelentésében a Magyar Telekom, miközben az EBITDA kis mértékben, a nettó profit pedig nagyon jelentősen meghaladta a konszenzust. Rossz hír, hogy úgy tűnik hiába gondoltuk a harmadik negyedév után, hogy a vizsgálat a végéhez közeledik, a most lezárt periódusban a vizsgálati költségek újabb lendületet vettek (1,5 milliárd forint). Ez azt jelenti, hogy 2008 egészében újabb 5,4 milliárd forint vándorolt a részvényesek zsebéből egy jogászirodáéba.

A mobil szegmens kiválóan teljesített, az összbevétel csak 1,6 százalékkal csökkent. Az elbocsátási költségek a várakozásoknak megfelelően jelentősen visszaestek, folytatódott az értékcsökkenési leírás visszaesése is. A menedzsment mindössze egy százalékos bevételcsökkenést vár 2009-re.

A jelenlegi gazdasági környezetben a tavalyi negyedik negyedéves adatoknál azonban sokkal fontosabb, hogy a menedzsment 2009-es évre vonatkozó prognózisa meglepően biztató lett. "Előretekintve az idei évre, a gazdasági kilátások és várható hatásuk üzletmenetünkre továbbra is bizonytalanok és nehezen megjósolhatóak" – mondja Christopher Mattheisen vezérigazgató, de a következő mondatban rögtön hozzá is teszi, hogy a 2008-as eredményekhez képest 2009-ben a bevételek 1 százalékkal csökkenhet.

A régiós távközlési cégek közül eddig csak a Magyar Telekom tett közzé gyorsjelentést és friss 2009-es prognózisokat, így a számokat nehéz kontextusba helyezni.