4-5 forintos benzináremelés jöhet

2009.03.02. 07:53
Egy hét alatt forintban mérve több mint 10 százalékkal drágult a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj esetében is 8 százalékos emelkedés volt.

Egy hét alatt forintban mérve tegnap délutánig több mint 10%-kal drágult a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj esetében is 8%-os emelkedés volt megfigyelhető. A Portfolio.hu szerint ez újra benzinár-emelést hozhat az előttünk álló héten Magyarországon. A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig 13,2 százalékot emelkedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé pedig 9,7 százalék-ot menetelt felfelé.

A forint dollárral szembeni erősödése mérsékelte némileg a piaci folyamatokat (a múlt pénteki 240 helyett tegnap délután 237 körül járt a jegyzés), hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 11,3 százalékos drágulás figyelhető meg a tőzsdei árakban, a gázolaj esetében pedig 7,9 százalékos emelkedést láthatunk.

Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás hétfőn. A Portfolio.hu azonban úgy véli, hogy a tőzsdei árak mozgásának tükrében a benzin ára 4-5 forintos mértékben is emelkedhet jövő héten, miközben a gázolaj esetében sem zárható ki egy kisebb áremelés.