József, Bánk
-7 °C
0 °C

A hónap végéig vált pénzt a jegybank

2009.03.02. 13:47
A jegybanktörvény értelmében ez év április elsejétől az MNB pénztáraiban már nem válthatjuk át érméinket papírpénzre. A bevont, de még beváltható pénzeket – egyeseket, ketteseket, fémcsík nélküli ezreseket és a régi forintsorozat néhány bankjegyét – továbbra is vihetjük az MNB-be.

A jegybanktörvény változása miatt idén március 31-én megszűnik a forint bankjegyek és érmék váltása a Magyar Nemzeti Bankban – közölte a jegybank. A jelenleg hatályos, 2006 júliusa óta érvényes szabályozás szerint az MNB pénztárában naponta egy személy címletenként 100 darab érmét vagy bankjegyet válthat nagyobb címletű érmére vagy bankjegyre (ez a korlátozás nem vonatkozik az 1 és 2 forintos érmékre, amelyek bármilyen darabszámban átválthatók).

A jövő hónaptól viszont a felgyülemlett aprónkat és az összegyűlt bankjegyeket már csak a postahivatalokban, a kereskedelmi bankoknál és a takarékszövetkezeteknél tudjuk beváltani. Ezek a váltóhelyek jellemzően pénzt kérnék a váltásért, a pontos díjat saját üzletszabályzatukban rögzítik.

A postánál például szintén címletenként 100 darab a limit: addig ingyenes a pénzek beváltása, afölött érménként 2,5 forintot, bankjegyenként a 100 darab fölötti mennyiség értékének 0,5 százaléka a váltási díj (a bevont 1- és 2 forintosokat ingyen váltják). Ugyanakkor fizetésre korlátlan mennyiségben használhatunk érmét, de ha címletenként száznál többet akarunk befizetni, a postahivatal vezetője meghatározhat egy időpontot, amikor – a posta üzletszabályzata szerint – az egyéb szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek kiszolgálását nem zavarjuk a pénz számolásával.

Teljesen ugyanakkor a hónap végén sem szűnik meg a jegybanki pénzváltás. Az MNB pénztáraiba ugyanis áprilistól is bevihetjük a bevont, valamint sérült forint bankjegyeket és érméket. Így változatlanul cserélik a forgalomból tavaly kivont 1 és 2 forintosokat, ezeket egészen 2013. március 1-jéig korlátozás nélkül bevihetjük a jegybankhoz.

Szintén bevihetjük még – ez év végéig – az MNB-hez az előző forintsorozatból az adys, lila 500-ast, a bartókos, zöld 1000-st és széchenyis, barna 5000-est. Bevihetjük a jelenlegi forintsorozatból az MNB-hez a Mátyás királyos, kék, de még fémcsík nélküli 1000 forintost; ez utóbbit akár 2027 végéig beválthatjük.