Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejlesztés helyett válságenyhítés uniós pénzből

2009.03.04. 14:21 Módosítva: 2009-03-04 14:44:27
A kormány mai ülésén 13 kiemelt projekttervnek korábban megítélt uniós támogatás vont vissza, azért, mert a projektgazdák nem tudták teljesíteni eredeti vállalásukat, nem tudták elindítani a tervezett beruházásokat, vagy az eredetileg vállaltnál jóval magasabb áron valósították volna meg azt. A kormány a meg nem valósuló projektekből származó pénz jelentős részét munkahelyek megőrzésére, vállalkozások támogatására csoportosítja át. Egyes beruházási tervek nem kerülnek ki végleg a kiemelt projektek közül, a későbbiekben más tartalommal, esetleg más forrásokból még megvalósulhatnak, a Budai Vár azonban már biztosan nem lesz felújítva.

Mintegy 30 milliárd forint értékű tervezett beruházástól vonta vissza az uniós támogatást a kormány mai döntésével, mivel azok, jellemzően a projektgazdák hibájából, nem tudnak az eredeti terveknek megfelelően megvalósulni. Összesen 335 darab különösen fontos, kormánydöntést igénylő úgynevezett kiemelt projekt megvalósítása, illetve előkészítése folyik jelenleg, ezek közül vont most vissza 13-at a kormány, mivel azok jó részét a projektgazdák hónapok alatt sem tudták elindítani, vagy megvalósításuk csak más tartalommal, esetleg az eredeti tervekhez képest jóval drágábban lett volna lehetséges. A felszabaduló pénz jelentős részét a kormány a munkahelyek megmentésére csoportosítja át, illetve a nemzetközi válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére használja.

Budapesti európai uniós nagyprojektről és energetikai pályázatokról döntött a kormány

A budai villamosvonalak összekötésére vonatkozó 7,5 milliárd forint költségű európai uniós nagyprojektről, és 57 milliárd forint összegben energetikai pályázatok kiírásáról döntött a kormány  szerdai ülésen - jelentette be Molnár Csaba közlekedés, hírközlési és energiaügyi miniszter az ülést követő sajtótájékoztatón Budapesten. Az energetikai pályázatokat március 16-tól folyamatosan lehet benyújtani. A hét pályázaton a legkisebb elnyerhető támogatás egymillió, a legtöbb pedig maximum egymilliárd forint.

A ma visszavontak közül egyes beruházási tervek nem kerülnek ki végleg a kiemelt projektek közül, megvalósításukra, esetenként más tartalommal, lehetőség lesz a következő két év során. Ilyen a Mágocs-dombóvári összekötő út dombóvári bekötése, a Szekszárd-simontornyai összekötő út, Sokoropátka - Kajárpéc településközi út építése, az elektronikus anyakönyvi ügyintézést érintő fejlesztés, illetve az Interoperabilitás megvalósítása a központi rendszer közreműködésével a KEK KH egyes nyilvántartásai vonatkozásában.

Nem lesz felújítva a Budai Vár

Véglegesen törölték a kiemelt projektek közül a Budai Vár felújítását, amelynél a Budapest I. kerületi Fidesz-vezetésű önkormányzat még tavaly változtatási tilalom elrendelésével akadályozta meg a beruházást. Ebbe a kategóriába tarozik még a Kulturális értékek digitalizálásának szakmai előkészítését, vagy az Integrált foglalkoztatási és szociális szolgáltató rendszer kialakítását érintő fejlesztés, a Monostori Erőd Euroregionális Kulturális és Turisztikai Központ megvalósítása, illetve az Egységes Elektronikus Kulturális Közoktatási és Szakképzési Szolgáltató Felület létrehozása, a 33.sz. főút Hortobágy átkelés szakasz megerősítése és végül a Havanna és Gloriette lakótelepek kötöttpályás közlekedési kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos meghosszabbításával. Egy projekt várhatóan más forrásból valósul meg, ez a 1111. j. Budakalász - Dobogókő - Esztergom összekötő út 33+122 - 35+776 kmsz. közötti szakaszának felújítása.