Nem érdeklik a tények Veres Jánost?

2009.03.04. 16:30 Módosítva: 2009.03.04. 17:00
A mostani forintárfolyamnak nincs magyar specifikuma, azt a térséggel szembeni nagyfokú bizalmatlanság indokolja – reagált a pénzügyminiszter szerdán az újabb történelmi mélypontra. A tények mást mutatnak: a zloty és a cseh korona nemhogy kisebbet gyengültek volna, hanem erősödtek ma.

Az általános, Kelet-Európával szembeni nagyfokú bizalmatlanságnak tulajdonítja Veres János pénzügyminiszter a forint euróval szembeni szerdai negatív árfolyamrekordját. A pénzügyminiszter a 312,25 forint/eurós szinten elért új történelmi mélypontra úgy reagált: a jelenlegi árfolyamnak nincs magyar specifikuma, "nem a hazai fundamentumok értékelése" jelenik meg ebben az árfolyamban.

A tények ugyanakkor mást mutatnak: szerdán ugyanis a devizapiaci kereskedésben mind a lengyel zloty, mind a cseh korona – lényegében hónapok óta tartó párhuzamos – mozgása elvált a forintétól (ábráinkon az emelkedő görbe mutat gyengülést, a lefelé tartó erősödést). Nemhogy kisebb mértékben gyengültek volna, mint a szerda délelőtt 307 forint körüli szintről 312-re változó forint, hanem reggel óta erősödni tudtak. Kora délután mindkét közép-európai valuta nagyjából 1,6-1,7 százalékkal volt erősebb az eurónál, mint kedd délután (igaz, délutánra a forint is visszatért 309 forint/euró alá). Az alábbi grafikonok sorban a forint, a zloty és a cseh korona elmúlt 24 óráját mutatják az euróval szemben.

eurhuf.png
eurpln.png
eurczk.png

Ráadásul a nemzetközi befektetői hangulat is kedvező (lenne) a térségi devizáknak, így a forintnak is. A vezető tőzsdeindexek pluszban vannak, a dollár és a japán jen gyengülőben van az euróval szemben. Ezek körülmények rendszerint támogatni szokták a régiós devizák között a forintot is – figyelmeztet a Portfolio.hu.

Az elemzők már szerda délelőtt arról beszéltek, hogy a forint árfolyamának mozgása elszakadt a térségi devizáktól. Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője a gyengülés egyik lehetséges okaként említette meg, hogy a piacok – többek között a hazánkat is említő Obama-beszéd miatt – elkezdtek minket leválasztani a régióról.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője is egyértelműen azon az állásponton volt, hogy a mai történelmi mélypont mögött már nem az elmúlt néhány hétre jellemző ok áll, nevezetesen, hogy az egész közép-európai régiót adják a befektetők. "Kezdik megkülönböztetni egymástól az államokat, ebből pedig mi jövünk ki rosszul" – nyilatkozta lapunknak a szakértő.

Az MTI kérdésére Veres János azt is kijelentette: nem kell államcsődtől tartani. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország finanszírozása folyamatosan biztosítva van, a jegybank devizakészletei fel vannak töltve, ez jelenleg több mint 20 milliárd eurót jelent. "Ebben a kérdésben nincs oka semmiféle bizonytalanságnak" - fogalmazott Veres János.