Sosem rettegtek ennyire a kisvállakozók

2009.03.04. 10:32
Mind a topvállalatok, mind a kis- és középvállalkozások várakozásai történelmi mélypontra süllyedtek az Ecostat legfrissebb konjunktúraindexe szerint. A nagyvállalati konjunktúraindex 49,6, míg a kkv-s konjunktúraindex 54 százalék. Előbbi eddigi legrosszabb értéke 60,6 százalék, míg utóbbié 61,5 százalék volt.

A kis- és középvállalatok termelése az elmúlt negyedévben a cégek 63 százalékánál csökkent, 28 százalékánál stagnált. A gazdasági válság mélyülésével három hónapon belül csökkenő teljesítményt 58 százalékuk, szinten maradót 28 százalékuk jelez – olvasható az Ecostat közleményében.

Kevesebb vevő, kisebb teljesítmény

Az elmúlt negyedévben a hazai kkv-k mindössze 9 százalékának növekedett a termelése az előző időszakhoz képest, 28 százalékuké nem változott. A cégek 63 százaléka csökkenő teljesítményről adott számot, mintegy alátámasztva az ipari termelés csaknem húsz százalékos decemberi visszaesését.

A következő negyedévben a kis- és középvállalatok 14 százaléka teljesítménye növelését tervezi, a szinten tartást fokozatosan csökkenő hányaduk, februárban 28 százalékuk feltételezte. A termelése csökkenését jelző vállalatok aránya az előző három hónaphoz képest 58 százalékkal emelkedett.

Minden második cég elbocsátana

A kis- és középvállalatok megítélése szerint belföldi versenyképességük 11 százalékuknál javulhat, 25 százalékuké kedvezőtlenül változik. Az exportpiacokon stabil versenypozícióra kétharmaduk számít, javulásban mindössze 7 százalékuk bízik.

A kkv-k 62 százaléka szerint alacsonyabb a belföldi megrendelések szintje, mint ilyenkor lenni szokott. A kis- és középvállalkozások 45 százalékának a külföldi megrendelései is alacsonyabbak, 53 százalékuknál megfelelnek az ilyenkor elvárható szintnek. A csökkenő megrendelések miatt a kkv-k fele elbocsátásokra készül, és csak 10 százalékuk mondta bővíthetőnek a foglalkoztatotti létszámot.

A kis cégekhez hasonlóan a száz legnagyobb vállalat körében végzett felmérés is a kilátások drasztikus romlásáról árulkodik. A nagyvállalatok rövid távú várakozásait számszerűsítő havi mutatók tendenciája az októberi valutaválságot követően meredeken csökken, az indexek értékének havi ingadozása jelentős – figyelmeztet az Ecostat.

Rossz, és nem lesz jobb

A hazai nagyvállalatok 65 százalékának teljesítménye csökkent, 26 százalékuké nem változott. A termelési előrejelzések ennél valamivel derűlátóbbak, negyedéven belül csökkenő teljesítményt 59 százalékuk, változatlant 26 százalékuk feltételez saját cégénél. A válaszadók egyharmada várja azt, hogy a válság miatt csökkennek az exportlehetőségeik, a belföldi értékesítés csökkenését 43 százalékuk várta.

A visszaeső termelés miatt borúlátó a cégek foglalkoztatási prognózisa. A nagyvállalatok 59 százalékánál az üzletmenet fenntartásához létszámleépítést szükséges bevezetni. Az alkalmazotti létszám 32 százalékuknál megfelelő, és csak 9 százalékuknál várható kismértékű létszámbővítés.