Orbán: A Reformszövetség nem hárítja el a rendszerhibát

2009.03.05. 18:56
A Fidesz és az SZDSZ vezetői is a Reformszövetséggel tárgyaltak csütörtökön. Orbán Viktor szerint a javaslatok egyáltalán nem illeszkednek a Fidesz programjába, Fodor Gábor viszont támogatja, és harcolni fog azért, hogy a parlament elé kerüljön és megvalósuljon.

A Fidesz és az SZDSZ vezetői a Reformszövetség tagjaival tárgyaltak csütörtökön, a két párt teljesen ellentétesen értékelte a javaslatcsomagot. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a megbeszélés után azt mondta, pártja programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit.

A politikus úgy fogalmazott, a szövetség elemzésében foglalt javaslatok arra tesznek kísérletet, hogy megjavítsák a válságba jutott gazdasági rendszert, ezt azonban ő maga ma már kevésnek tartja. Szerinte ugyanis a gazdasági rendszerről globálisan és nemzeti értelemben is éppen most mondta ki azt az ítéletet a történelem, hogy rendszerhibás.

Más dimenzióban gondolkoznak

"Mi már más dimenzióban gondolkodunk, mint a válságkezelő anyagok, amelyeknek egyik mintapéldánya az a dokumentum, amelyet most a Reformszövetség bocsátott országos vitára. Tehát nem megjavítani kell a mostani gazdaságot, hanem újat kell építeni."

A Reformszövetséggel ugyanakkor egyetértettek abban, hogy Magyarországnak nagyon komoly változtatásra van szüksége, és abban is, hogy a politikai bizalom helyreállítása nélkül a változásnak, a legkiválóbb program megvalósulásának sincs szemernyi esélye.

Orbán Viktor a megbeszélésen megismételte először hétfőn ismertetett javaslatát, miszerint az új gazdasági rendszerben a pénzintézeteknek legalább az ötven százaléka magyarországi központtal kell, hogy rendelkezzen, hogy válság idején ne külföldi, hanem magyar szempontokat érvényesítsenek. Havasi Bertalan sajtófőnök ennek gyakorlati megvalósítására vonatkozó kérdésre azt mondta, Orbán Viktor erről további részleteket várhatóan pénteki országértékelőjében fog mondani.

Fodor harcolni akar a Reformszövetség programjáért

A Fidesz után az SZDSZ ült egy asztalhoz a testület tagjaival. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Fodor Gábor arról beszélt, hogy pártja ott áll a Reformszövetség programja mögött, harcolni fog azért, hogy az a parlament elé kerüljön és megvalósuljon.

Az SZDSZ elnöke kijelentette, a párt feladatának tekinti, hogy támogassa a Reformszövetség programját és mindent megtesz azért, hogy a mögé állítsa a többi parlamenti erőt is. Hozzátette, a Fidesztől és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől is azt kérik, hogy álljanak a program mellé.

A sajtótájékoztatón részt vett Kóka János is, aki azt mondta, a Reformszövetség azt javasolja, amire az országnak szüksége van, Gyurcsány Ferenc viszont azt, amire az országnak 2006-ban lett volna szüksége. "Maszatolás, értelmetlen vergődés ami kiolvasható Gyurcsány Ferenc javaslatából" - jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy a hétfői parlamenti ülésnapon az SZDSZ és az MDF 29 képviselője aláírt egy kérelmet a javaslat március 16-ai sürgős tárgyalásáról. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, összesen ötven aláírása van szükségük. Kóka János azt mondta, hogy úgy tűnik, meglesz a hiányzó 21 aláírás.

A Reformszövetség MTI által megkérdezett tagjai nem akartak nyilatkozni.

Szili Katalin házelnök a csütörtöki házbizottsági ülés után arról beszélt, hogy már kiadta a bizottságoknak véleményezésre az MDF és az SZDSZ javaslatait, amelyek a Reformszövetség programjának országgyűlési megvitatását indítványozzák. Mint mondta, az indítványokat normál menetrendben tárgyalják, azok várhatóan a március 16-i ülésen kerülnek napirendre.