Cégfelvásárlási hullám indult

2009.03.06. 07:12
Bár a gazdasági és pénzügyi válság kimenetelét - időtartamát és következményeit - senki sem tudja pontosan megjósolni, úgy tűnik, a tőkeerős befektetők egy része már úgy ítéli meg, közeleg a mélypont, elérkezett a cégvásárlások ideje. A különböző dunántúli szakmai szervezetek, pénzintézetek, önkormányzatok, valamint az APEH és a helyi kamarák adatai szerint az elmúlt két-két és fél hónapban felgyorsultak a tranzakciók, eddig már mintegy négyszáz felvásárlásról érkezett hír.

Az adatokat a térség kamaráinak megbízásából összesítő elemző, Csolnoky Szabolcs szerint a legjelentősebb változások a nyugat- és a közép-dunántúli régión belül vannak. Több mint háromszáz olyan hazai, illetve külföldi tulajdonban lévő cégről tudnak, amely az elmúlt hetekben különböző tranzakciókba kezdett a régión belül, illetve az ország más részein.

Az adatokból kitűnik, hogy a fúziós törekvések a legnagyobb gondokkal küzdő ágazatokban a legerősebbek. A textil- és ruházati ipar területén több mint hatvan, az építőiparban több mint negyven, a kereskedelemben csaknem harminc tranzakció történt. A kiszemelt célpont általában egy-egy olyan, az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe jutott vállalat, amellyel a felvásárló évek óta kapcsolatban állt. Volt példa, hogy autóipari alkatrészgyártó vásárolta fel kisebb beszállítóit, a korábban döntően bérmunkát végző cégeket.

Csolnoky elmondta, a vevők döntő többsége olyan, viszonylag tőkeerős középvállalat, amely még ma is stabil piacokkal rendelkezik s üzleti stratégiájában további terjeszkedés szerepel. Döntéseikben fontos szempont, hogy olcsón fejlesztési területhez, korszerű gépekhez, jól képzett munkaerőhöz s nem utolsósorban piachoz jutnak. A további működtetést szem előtt tartva zömében még a felszámolás, végelszámolás előtt vásárolnak. Megfigyelhető, hogy a befektető saját cégének kapacitását csökkenti, egy-egy kisebb hatékonysággal működő telephelyét bezárja, esetleg bérelt dolgozóit is elküldi, és a feladatok egy részét új szerzeményéhez csoportosítja.

Magyar Tibor, a két korábbi beszállítójában tulajdonrészt szerző H&M Konfekcióipari Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben ők sem tudnak dicsekedni - a közelmúltban egy kisebb leépítésre is szükség volt -, ám a közelmúltban az anyavállalattól több olyan, jelentős volumenű megrendelést kaptak, amelyeket csak jelentős, százmilliós nagyságrendű fejlesztések révén tudnának teljesíteni. A most megvásárolt két cégnél viszont nemcsak a gépek, hanem a szakembergárda is rendelkezésre áll. Ráadásul több, később számos célra használható ingatlanhoz is hozzájutottak. Magyar szerint a cégvásárlások kevesebbe kerültek, mint ha saját maguk fejlesztettek volna.

Az autóipari alkatrészgyártókat is kiszolgáló Med-Tec Acélipari Kft. két, 35-40 főt foglalkoztató betéti társaságot és egy 120 fős kft.-t mentett meg a felszámolástól. Zsovár Géza pénzügyi igazgató szerint a felvásárlási döntés meghozásában az is közrejátszott, hogy finanszírozó bankjuk jobb feltételekkel adott hitelt az ingatlanokkal is rendelkező társaságok megvásárlásához, mint jelenlegi telephelyük fejlesztéséhez, amelynek bővítését egyébként is nehéz lett volna megoldani. Előny, hogy az egyik új telephely alig néhány kilométerre van az osztrák határtól, így alkalmas a vállalkozás logisztikai központjának kialakítására. Zsovár ugyanakkor nem titkolta, költségcsökkentésre, létszámleépítésre mind a három új "szerzeménynél" szükség lesz.

A Lakás-ÉpTech Kft. nem engedhette meg, hogy kizárólag szakipari munkákat végző alvállalkozója bedőljön, mivel ebből a cégnek is számos problémája - határidőcsúszás, garanciális gondok - akadt volna, ami kihatott volna a cég rendelésállományára is - monda el lapunknak Ács Tamás, a társaság műszaki igazgatója. Az persze már más kérdés, hogy a céget milyen formában és mekkora létszámmal működtetik tovább.