Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Gyurcsány: Még a Reformszövetség javaslatánál is mélyebb változtatás kell

2009.03.06. 13:37 Módosítva: 2009.03.06. 13:37
Gyurcsány Ferenc szerint határozottabb, mélyebb változtatásra van lehetősége a kormánynak a két hete bejelentetteknél. A kormány a jövő héten nyújtja be az adó- és nyugdíjváltozásokról szóló javaslatát. Szeptember végéig az euró bevezetésének menetrendjéről is dönteni kell.

Higgadt és precíz elemzésre, és a cselekvés bátorítására van szükség ebben a helyzetben – jelentette ki az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén Gyurcsány Ferenc, és bírálta azokat, akik válság forgatókönyvvel hiszterizálnak. Szeptember óta a költségvetésben 800 milliárd forintos kiadáscsökkentést valósított meg a kormány, a betétekre tavaly ősszel garanciát vállalt, vagyis azok teljes biztonságban vannak, s a négynapos munkahét lehetőségével is számos vállalkozás él – sorolta a kabinet jelentős lépéseit a miniszterelnök.

Gyurcsány szerint a Reformmszövetség és a munkáltatók által javasoltaknál is több és mélyebb szerkezeti átalakításra van szükség, s az állam kiadásainak alapos elemzése után jelentős kiadáscsökkentést kell meglépni. A jövő hét végén a kormány be kívánja nyújtani a nyugdíj- és adóváltoztatásokra vonatkozó törvényjavaslatait az Országgyűlésnek.

Gyurcsány Ferenc arra kérte az Országos Érdekegyeztető Tanács résztvevőit, egyezzenek meg abban: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország még az idén megfeleljen minden követelménynek, amellyel beléphet az euró előszobájába, az ERM-2 árfolyamrendszerbe. Legkésőbb szeptember végén így meg lehet állapodni az euró bevezetésének menetrendjéről.

Gyurcsány Ferenc kompromisszumot, az álláspontok közelítését javasolta a cafeteria megadóztatásának kérdésében. A kabinet átgondolja elképzeléseit, és úgy vélte, hogy a három oldal meg tudna egyezni. Szerinte a munkavállalóknak el kell fogadniuk, hogy az eddigi rendszer változik, de különösen az üdülési csekkekre és az étkezési utalványok megadóztatására vonatkozó szakszervezeti kifogásokban vannak olyan elemek, amelyeket újra meg kell fontolni.

A munkaadók azonosulnak a Reformszövetség programjával, amely az adórendszer egészét érintő, 8-10 százalékpontos adócsökkentést javasol, valamint az euró előszobájába, az ERM-2 árfolyamrendszerbe való minél gyorsabb belépést - mondta Rolek Ferenc a munkáltatói oldal képviseletében. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a rövidtávú válságkezelési és hosszabb távú versenyképességi intézkedéseket nem lehet szétválasztani, hiszen összefüggő rendszerekről van szó.

A munkát terhelő adók és járulékok csökkentése már rövid távon is javítja az exportra termelő vállalkozások versenyképességét, és lelassítja a piacvesztést és a munkahelyek csökkentését. A munkáltatói oldal egyetért az állami kiadások csökkentését célzó Reformszövetség által megfogalmazott javaslatokkal, a munkáltatók fontosnak tartják a nyugdíjrendszer reformjának felgyorsítását és az önkormányzati rendszer átalakítását. A munkaadók arra kérik a kormányt, hogy lépjen azonnal, ne törekedjen minden áron megegyezésre, az idő ugyanis nagyon sürget.