Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megindult a Piszke Papír felszámolása

2009.03.06. 16:40

A bíróság elrendelte a lábatlani Piszke Papír Zrt. felszámolását, a felszámolóbiztos tájékoztatta a 420 fős gyár üzemi tanácsát, hogy tervei között a csoportos létszámleépítés is szerepel - közölte Harsányi Imre, az üzemi tanács elnöke.

Ecsédi András, az ÁFI Vagyonkezelő Zrt. felszámolóbiztosa elmondta, első intézkedésként az állami bérgarancia alaphoz fordulnak, ugyanis a dolgozók sem januári, sem februári bérüket nem kapták meg a görög tulajdonostól. Ezt követően egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel, majd csoportos létszámleépítést jelentenek be, de ezzel párhuzamosan megkísérlik értékesíteni, vagy újraindítani a gyárat.

Hétfőn a dolgozók még a bérükért tüntettek a gyár előtt. A papírgyár december közepe óta nem termelt, de a munkásokat nem bocsátották el. Az üzemben jelenleg nincs villany-, víz- és gázszolgáltatás. A biztonsági szolgálatot a legnagyobb hitelező megbízottai látják el, akik arra ügyelnek, nehogy a megmaradt gépeket kivigyék a gyárból.

A hétfői tüntetésen ismertették, hogy a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke levelet intézett a görög nagykövethez, melyben leírta, hogy a vállalat vezetői a munkabérek kifizetése nélkül elhagyták Magyarországot. Paszternák György szakszervezeti elnök a nagykövet közbenjárását kérte a bérek kifizetéséhez.

Lábatlanon 1993-ban privatizálták a papírgyárat, az üzem a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Az üzemben toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártottak. Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt.