Megtakarítást hoz az e-számla a cégeknek

2009.03.06. 06:58
Az éves forgalom akár egy-két százalékát is megspórolhatja az a vállalat, amelyik áttér a papíralapú számlázásról az elektronikus ügymenetre.

A tényleges megtakarítás persze nagyban függ attól, hogy milyen mennyiségű számlát bocsát ki és dokumentál a társaság, de a becslések szerint az adminisztratív kiadások több mint hatvan százaléka is letudható az elektronikus rendszer bevezetésével - mondta Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadási üzletágának vezetője.

Egy közepes vállalkozás számára ez néhány tízmillió forintos költséget jelent - az e-számlázás megvalósítható egy zárt, csőpostaszerű rendszeren keresztül és elektronikus aláírással is.

A gyorsabb, gördülékenyebb ügyintézés ellenére sem az unióban, sem Magyarországon még nem terjedt el ez a számlázási módszer, pedig az elvi érdeklődés magas - az unióban a teljes, 30 milliárdos számlaforgalom három százalékát teszi ki a digitalizált verzió.

Miért jár még gyerekcipőben?

A kevéssé elterjedt alkalmazás egyik fő oka a körülményes szabályozás. A számviteli törvény például egy sor írásbeli apróságot követelt meg, amit az e-számlával értelemszerűen nem lehet végrehajtani - bár ezek jó része idén már kikerült a jogszabályból.

Akkor terjedne el igazán az e-számlázás, ha adott esetben egy vállalat megkövetelné a beszállítóitól, hogy így számlázzanak - ez ugyanis a dominóelv alapján tömeges elterjedést generálna. Az átálláshoz az is kell, hogy mind a számlakiállító, mind a befogadó kezelni tudja az elektronikus számlát, az azonban már nem szükségszerű, hogy minden beszállító végrehajtsa a több tíz milliós fejlesztést. Van ugyanis arra lehetőség, hogy az elektronikus aláírást szolgáltató cégek biztosítsanak hozzáférést a számlákhoz (vagyis egyfajta tárhelyre kerülnek a számlák), de arra is van mód, hogy a számlakiállítást a befogadó átvállalja. Ez utóbbi rendszer egyébként a fordított adófizetés esetében ma is működik.