Szilárd a magyar bankok teljesítménye

2009.03.06. 11:20 Módosítva: 2009.03.06. 11:22
A magyar nagybankok közül eddig öt tette közzé tavalyi eredményeit. Az adatokból látható, hogy a bankok profittermelő képessége továbbra sem olvadt el, bár a tavalyi év utolsó negyedévének válságjelenségei hatására – az Erste kivételével – a 2007-es év eredményesebb volt számukra, mint 2008.

Az OTP, a K&H, a Raiffeisen, az Erste és a CIB adózás utáni eredménye átlagosan 10 százalékkal marad el 2007-es értéküktől, ám az adat mögött eltérő mozgások tapasztalhatók: a legjobban az Erste, a legrosszabbul pedig a Raiffeisen teljesített a nemzetközi szabványok (IFRS) szerint számított profitját tekintve. Előbbi csaknem harmadával növelni tudta a tulajdonosi érték szempontjából fontos eredményét, utóbbinak viszont közel a felére olvadt a profitja. A többi bank e két érték között helyezkedik el, az eddig jelentést tevő nagybankok közül a CIB nézett szembe a legkisebb visszaeséssel, ám az OTP magyarországi tevékenysége sem marad el sokkal tőle, hiszen adózás utáni eredménye 141-ről 132 milliárdra, mintegy 6,4 százalékkal olvadt. A hazai OTP profitja ezzel továbbra is körülbelül egy nagyságrenddel nagyobb, mint kisebb társaié.

A részleteket tekintve nem mindegyik banknál állnak rendelkezésre adatok, az azonban elmondható, hogy a bankok nettó kamatbevételének alakulására nem hatott még számottevő mértékben a válság. A hitelezés visszaszorulása 2008 legutolsó hónapjaiban kezdődött csak el, míg a nem fizető hitelek arányának növekedése inkább az idei évre várható.

A sajáttőke-arányos nyereséget tekintve szintén az Erste áll a legjobban, ami viszont a költségek bevételekhez viszonyított arányát illeti, az OTP megelőzi az osztrák tulajdonú bankot.

A PSZÁF a múlt hónapban tette közzé a magyar bankrendszer előzetes, összesített adatait, amelyből szintén az derül ki, hogy az utolsó negyedév már nem a legjobb környezetet nyújtotta a magyar bankok számára, bár 2008 még eredményes év volt. Eszerint 87 milliárd forintos veszteséggel zárták 2008 utolsó negyedévét a magyar bankok, s ezzel 261 milliárd forintos eredményt értek el 2008-ban. Ha nem csupán a bankokat nézzük, hanem a teljes hitelintézeti szektort vizsgáljuk, az ágazat az első kilenc hónapban elért 381 milliárd forintos adózott nyeresége után a negyedik negyedévben 78 milliárd forintos veszteségbe fordult. A bankok közül egyedül a szakosított hitelintézetek voltak képesek nyereségesen működni az utolsó negyedévben.